null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Is de halsbandparkiet wel zo'n verrijking?

Redactie Trouw
Vriend of vijand?  Beeld ANP
Vriend of vijand?Beeld ANP

Bioloog Jelle Reumer schrijft in zijn rubriek ‘Jelles Weekdier’ dat de halsbandparkiet mogelijk een verrijking is voor de avifauna in Nederland (Duurzaamheid&Natuur, 9 april). Deze parkiet schijnt immers geen inheemse soorten te verdringen. Misschien ben ik wel een van de ecologische scherpslijpers die daar volgens Reumer anders over denken. Wat te denken van een groene specht wiens nest in een hol van een boom door de halsbandparkiet wordt bezet? Of van vleermuizen die door deze vogels verdrongen worden uit de ruimtes waarin zij zich overdag veilig kunnen verschuilen? Onder de bomen langs de straten zie ik veel knoppen liggen die door halsbandparkieten van de takken zijn weggehaald. En de schade die ze aanrichten bij kastanjes leidt ertoe dat deze vaak moeten worden gekapt. Als de halsbandparkieten zich op grotere schaal in Nederland gaan verspreiden, zullen ze ook de fruitgebieden bereiken met alle gevolgen van dien. Daarom is het een terechte vraag van scherpslijpers of we te maken hebben met een verrijking.

Rinny Kooi, Leiden

Onuitvoerbaar

Met de denktrant van Klaas van Egmond en Martin Kroon (Opinie, 12 april) ben ik het van harte eens. Maar: hun suggesties zijn onuitvoerbaar, zolang fabrikanten de economische vrijheid hebben om auto’s te fabriceren die 200 kilometer per uur kunnen halen. Wie zich houdt aan de voorgestelde 100 kilometer wordt vaak flitsend ingehaald. Wij zullen bereid moeten zijn om door verhoging van belasting het de politie mogelijk te maken voldoende te handhaven en te controleren.

Rients Boiten, Dieren

Zelfreflectie toont leiderschap

Lilianne Ploumen vindt zichzelf ongeschikt als partijleider (Trouw, 13 april). Haar weloverwogen besluit te stoppen maakt haar juist uitermate geschikt.

Mariëtte Dijkema, Zwolle

Wie voelt de pijn van die boete?

Wie betaalt nu de boete die de Belastingdienst krijgt opgelegd vanwege het opstellen van de zwarte lijst (Trouw, 12 april)? Wie zegt er nu: ‘Stom van me, ik had beter na moeten denken, eerder moeten ingrijpen’? Wie voelt nu de pijn van die boete? Niemand toch? De boete gaat de schatkist in. Fijn, dan gaan we weer over tot de orde van de dag.

Tonny de Groot, Amersfoort

Geen collecte

De ambtenaren van de Belastingdienst houden vast geen interne collecte om de forse boete, die terecht is opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens, te betalen. Te vrezen valt dat wij en ook de slachtoffers van de fiscus indirect meebetalen aan deze boete.

Atie Klaver, Wijk bij Duurstede

Onzalige helmplicht

In de seventies heb ik mijn vrijwel nieuwe Mobylette weer weggedaan in verband met de toen ingaande helmverplichting. Mijn pas vier jaar oude e-bike wacht hetzelfde lot als die onzalige helmplicht doorgaat (Trouw, 12 april).

Jan Kommer, Dalfsen

Gewoon invoeren die helmplicht

Gewoon invoeren die helmplicht voor fietsers. Er was destijds ook tegenstand tegen de autogordel, het kinderzitje en de bromfietshelm, en nu weten we niet beter. De vermindering van het aantal doden en zwaargewonden moet toch zwaarder wegen dan of het onhandig of leuk is om een helm te dragen.

Ilona Dekker, Nieuwegein

F1-circus

De CO2-uitstoot van de Formule 1 zou vergelijkbaar zijn met de uitstoot van ongeveer 240 Nederlandse huishoudens (Trouw, 13 april). Auteur Pepijn Keppel houdt hierbij geen rekening met de CO2-uitstoot vanwege alle verplaatsingen. Het F1-circus reist van hot naar her over de planeet. Vliegtuigen verplaatsen teams en bolides. Ik kan het niet narekenen, maar de uitstoot vanwege al die verplaatsingen moet gigantisch zijn. En het normaliseert het vliegverkeer terwijl het hoog tijd wordt dat we dat abnormaal gaan vinden. De zieke planeet geeft ons niet veel tijd meer om ons denken en ons gedrag aan te passen. Het IPCC moet inmiddels toch duidelijk genoeg zijn geweest.

Frank Noordenbos, Amerongen

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden