null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Horrorwinter? Het valt wel mee

Redactie Trouw

Sommige weerbureaus spreken over een ‘horrorwinter’, meldt de krant (Trouw, 8 december). Een mooi geval van woordinflatie. Een leuke koude winter met matige of strenge vorst, en af en toe een klein sneeuwstormpje is alleen maar goed: weinig verkeer op de weg. Ongedierte dat eens doodvriest en kastanjebomen die verlost raken van ziektes. Wij hebben hier net een nacht van min dertig achter de rug.

C. Koopmans St-Petersburg (Rusland)

Vluchtmotief

Sinds de entree van corona in Nederland richt de overheid zich op het hameren op de basismaatregelen. Over het algemeen werden die regels goed gevolgd en gebeurt dat nog steeds. Ook sinds de overheid reclamespotjes over het laten testen uitzendt op televisie, zit de GGD bijna aan de limiet wat betreft testafspraken. Helder communiceren over coronamaatregelen werkt dus. Eén aspect ontbreekt daarin. De overheid heeft wel geadviseerd hoe een mondkapje te maken en wanneer het kapje gedragen moet worden, maar niet over het hóé. Overal lopen mensen met een mondkapje op de kin of onder de neus. Zelfs met FFP2-maskers. Ook brildragers (waartoe ik zelf behoor) kunnen baat hebben bij informatie over mondkapjes en het dragen van een bril. Zonder overheid moet de informatie gefilterd worden uit de stortvloed van meningen en deskundigen in de media, waardoor deze informatie niet opgepikt wordt. Slecht gebruik van dit middel door een gebrek aan heldere gebruiksinformatie is zonde.

Reinier van der Hulst Bussum

Vluchtmotief

‘Zijn familie is vooral heel blij dat hij veilig thuis is’, staat in het stuk over de mislukte poging van Anas Ahmad om Europa te bereiken via Minsk (Trouw, 9 december). Ik mag hopen dat de mensen van Vluchtelingenwerk, veel brievenschrijvers én de redactie, die pleitten voor toelating van deze ‘vluchtelingen’, hier goede nota van nemen.

Ruud Maltha Berghem

Drugs

Juist het kwetsbare deel van de jongeren gebruikt meer drank en drugs en is daardoor extra gevoelig voor verslaving (Trouw, 9 december). Mijn zoon begon met wiet, een zogenaamde softdrug. Hij overleed aan een heroïneverslaving. Zoals in Amerika op bijna elke hoek winkels zijn te vinden waar men een pistool kan kopen, vindt men in Nederlandse steden op veel plekken coffeeshops. Daarbij zijn er tegenwoordig ook sites op het internet die de gevaarlijkste spullen verkopen. De ‘oorlog tegen drugs’ door de politie levert helaas niet veel op, maar hopelijk kan de regering wel proberen de gevaarlijke sites op internet te verwijderen.

Rosemarie Donkersloot Vlaardingen

Kroondomein

Al een paar keer lazen we over het kroondomein van onze koning en het enorme subsidiebedrag waarvan sprake was voor het onderhoud. De koning ziet er voor een deel vanaf, maar houdt wel een ander deel (Trouw, 2 december). Erg vervelend is het feit dat de mooie lange-afstandsroute ‘Westerborgpad’ dwars over dit terrein loopt en dat, wanneer je voor het bord ‘verboden toegang’ komt te staan, je vijf kilometer moet omlopen. Kan het onderhoudsgeld niet worden besteed om de benadeelde horeca te steunen, of voor eindelijk eens een fooitje voor de mensen in de zorg? Ik ben erg koningsgezind, maar dit was wel een ervaring.

M. Kroese-Verweij Dieren

Chocoladeletter

Abonnee J. Hofman (Lezersreacties, 8 december) meldt dat de chocoladeletter die aan de deur was gehangen, niet is opgehaald. Een kwestie van eergevoel. De bezorger van de krant weigert mee te doen aan de belediging afgescheept te worden met een chocoladeletter.

Henk van de Berg Spijkenisse

Softrompet

De strofe over ‘negers met hun loftrompet’ verdwijnt uit het liederenrepertoire in kerken (Trouw, 9 december). Wat een brutaliteit om Willem Barnard racisme na te dragen. Het betreffende lied gaat over inclusiviteit, niemand wordt uitgesloten. Dat je omwille van taalgebruik, tijdgeest en andere inzichten aanpassingen noodzakelijk acht is van alle tijden en kan nooit de discussie beslissen.

H.J. Wisgerhof Oisterwijk

Amalia

De roddelpers stort zich op de achttiende verjaardag van de kroonprinses. Deze krant liet zich voor deze ene keer daardoor inspireren (Trouw, 7 december). Ontrouw aan zichzelf?

J. en I. Kruiter Hardenberg

Identiteit

Laat ook Nederland de dubbele nationaliteit accepteren, bepleit Ulli d’Oliveira (Opinie, 8 december). Ik adopteerde 47 jaar geleden een Koreaanse zoon, toen ruim drie jaar oud. Dit jaar werd hij 50 en vroeg hij een Koreaans paspoort aan. Kortgeleden heeft hij het gekregen met een ceremonie op de Koreaanse ambassade. Hij belde mij ’s avonds. Voor mijn gevoel is hij thuisgekomen. Hij is Nederlander maar boven alles Koreaan. Na dit gesprek informeerde hij direct de Koreaanse adoptiekinderen die destijds met hem in het vliegtuig zaten, voor zover hij ze kent. Laten we mild zijn of helemaal niet oordelen over wat gewenst is als wij Nederlander zijn. Zij zijn beide en dat is al lastig genoeg.

Elly Boxsem-van Eck Bilthoven

Inflatie

Het aanpakken van de prijsstijgingen lukt nog niet omdat de kabinetsformatie nog loopt. Wanneer beseffen we dat de huidige inflatie mede veroorzaakt wordt door de enorme berg (fictief) geld die de laatste tien jaar in de economie is gepompt door de ECB en in mindere mate door onze coronasteunpakketten? Ik denk niet dat de oplossing bij dezelfde politiek vandaan zal komen. Misschien moeten we gewoon zelf wat minder gaan consumeren? Bij een dalende koopkracht gaat dat vanzelf.

Barend den Ouden Goudriaan

Woongemeenschap

Dank voor het sprankje hoop in Trouw van 8 december. Prachtig nieuws dat de religieuze woongemeenschap in opmars is. Het is misschien wel de kerk van de toekomst. Kleine huisgemeenten die veel kunnen betekenen voor in- en voor hun omgeving.

Suzanne van der Kooij Den Hoorn

Lelystad

Wij kunnen niet wachten totdat vliegveld Lelystad wordt opengesteld. Wij wonen in de Noordoostpolder en het openbaar vervoer is abominabel. Geen treinen, moeten wij naar Schiphol dan is dat een hele reis, tenzij wij de auto nemen. Laat men investeren in techniek om zo geluidsoverlast en uitstoot van CO2 te reduceren. Laten we de lasten van het vliegverkeer eerlijk delen en nadenken of we soms beter een alternatief voor onze reis kunnen bedenken. Vliegen moet mogelijk blijven, maar verantwoord.

Anneke Roersma Emmeloord

Vlieghaiku

Schiphol straks deels dicht

Moet Lelystad maar open

Kan ik toch op reis

Nico Munk Soesterberg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden