Lezersreacties
Lezersreacties: Een loonstop voor de top van het bedrijfsleven zou passend zijn
Hebberige vakbonden?
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor een loonprijsspiraal (Trouw, 9 mei). Volgens hem is 10 procent loonsverhoging in de cao’s teveel, die zal de inflatie opdrijven. Maar waarom is er nooit een waarschuwing geweest bij de excessieve loonstijgingen van managers? Zij hebben juist een spanningsveld gecreëerd. Bovendien, de inflatie treft de laagbetaalde werknemers veel meer dan hun managers. De 10 procent is mijns inziens een bescheiden correctie op de scheve groei van inkomens. Een loonstop voor de top van het bedrijfsleven zou dan ook passend zijn.
Roel de Paus, Oegstgeest
In zijn hemd
Dat leiderschap dienstbaarheid impliceert, zoals terecht opgemerkt door Bart Koet (Trouw, 8 mei), liet de kroning van Charles zien toen hij voor de zalving (het onzichtbare hoogtepunt!) letterlijk in zijn hemd stond, gelijk eertijds David. Elke koning, president ten voorbeeld!
Kees Lavooij, Appingedam
Duurzame bank, graag
In Trouw (9 mei) lees ik onderaan rechts in een hoekje van bladzijde 7 dat het Trouw-DPG Media rekeningnummer is gewijzigd. Wat spijtig dat er niet is overgestapt naar een duurzame bank!
Annechien Deelman, Maastricht
Gevangen in topsport
Na 12 jaar gaat sportcolumnist Pepijn Keppel weer duiken en herinnert hij zich hoe bevrijdend dat voor een 15-jarige puber was (Trouw, 8 mei). Toen hockeyend op topniveau realiseert hij zich weer dat hij gevangen zat in zijn prestatiedrang, bang om zijn ouders teleur te stellen. Lijdend onder psychosomatische klachten. Zijn column is een krachtig signaal aan ouders met talentvolle pubers om hen tegelijkertijd een ander leven te gunnen en dit met hen te bespreken. Elke ouder, ongetwijfeld ook die van Pepijn, zal niets anders voor ogen hebben dan een sportend kind dat in balans is. Chapeau Pepijn!
Wilfried Cobussen, Odijk
Voor zover nu bewezen
De basis van wetenschap zou vertrouwen moeten zijn, is te lezen in de Tien Geboden met Heino Falcke (Verdieping, 6 mei) en een lezersreactie (8 mei). Juist voor wetenschap is dat niet het geval. Onderzoeken moeten gebaseerd zijn op zintuiglijk (nieuw) bewijs, daar zijn ze toch voor? Maar wel met de toevoeging: ‘Voor zover we nu weten en bewezen hebben…’ Dat nalaten zorgt voor het gebrek aan vertrouwen. Het zou wetenschappers sieren om bescheidener te zijn over resultaten. Het kan over vijf jaar heel anders zijn.
Elisabeth van der Meer, Capelle aan den IJssel
Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.