null Beeld
Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Een anonimiteitsverbod op sociale media kan de ongeremdheid remmen

Redactie Trouw

Open vizier

De meeste mensen willen meer ­fatsoen op sociale media. Het is vast naïef, maar waarom geen anonimiteitsverbod? Wil je meedoen op sociale media: welkom, maar wel onder je eigen, geverifieerde naam. Zou dat de ongeremdheid niet remmen?

Steven de Bie Leiden

Bijzonder onderwijs

De nieuwe wet voor schoolstichting is een oude voortzetting van een achterhaald systeem, stelt Otto Meulenbeek. Hij verwart het onderwijsconcept (pedagogiek) met de identiteit (religie). Het bijzonder onderwijs omvat twee soorten: op religieuze/levensbeschouwelijke basis en op pedagogische basis. Deze twee varianten kunnen prima samengaan en iedere school is vrij om voor een bepaald onderwijsconcept te kiezen. De identiteit van een school zegt tegenwoordig niet alles over het onderwijsconcept. De aanvragen van deze scholen zijn dan ook helemaal terecht en dragen zeker bij aan een nieuwe impuls voor het Nederlandse onderwijs.

Joke van der Ploeg Hengelo

Schijnveiligheid

Afgelopen maandag hebben wij een PCR-test laten doen, omdat mijn man de dag ervoor plotsklaps hoestte en nieste. We bleken beiden positief. Ik ben blij dat we tweemaal gevaccineerd zijn. We hebben daardoor lichte klachten. Mijn man is verkouden. Ik ben neusverkouden en heb een ontstekinkje aan mijn luchtpijp. Ook dat komt goed. Ondertussen erger ik mij aan de officiële berichtgevingen. De gevaccineerden worden koste wat kost door de overheid in bescherming genomen. Ik realiseer me dat ik ondertussen tot de ­gevaarlijkste groep mensen behoor. Dat zijn de gevaccineerden, die corona bij zich kunnen dragen zonder dat ze het merken, zich minder laten testen en dankzij de coronacheck overal worden toegelaten. De groep ongevaccineerden wordt ten onrechte gediscrimineerd. Zij moeten een negatieve test kunnen overleggen om deel te kunnen nemen aan het sociale leven. Dat is juist heel veilig.

Houkje van der Weij Overloon

QR-fraude

Minister Grapperhaus meldt dat het vervalsen van de QR-code tot maximaal vier jaar cel kan opleveren. Geldt voor de cel eigenlijk ook een QR-code? En mag je dan toch eenmalig die vervalsing gebruiken?

Anton Lathouwers Sint-Oedenrode

Levenseindemiddel

Wim van Dijk, lid van de Coöperatie Laatste Wil noemt het zogeheten middel X dat hij wil verstrekken, eufemistisch het levenseindemiddel. Er is geen enkele controle op het middel. Volgens onderzoek gaat het hier om een middel waarmee de dood pas kan intreden na een lijdensweg van meer dan een uur. Het is en blijft hopelijk streng verboden om zo’n middel te verstrekken.

Jaap Hartog Garmerwolde

The Queen

Rob de Wijk is onder de indruk van de Engelse koningin Elizabeth in zijn column onder de kop ‘Wat de Britse vorstin zo moedeloos maakt’. In de tekst die Elizabeth via een beeldverbinding voorlas op de klimaatconferentie sprak zij er volgens hem over dat echte grote leiders visie hebben. Dat heet staatsmanschap. Maar wie de serieuze Engelse pers volgt, weet dat Elizabeth de afgelopen zeventig jaar gebruik heeft gemaakt van archaïsche wetgeving (The Queen’s Consent) waarbij zij voorinzage krijgt in wetsvoorstellen die haarzelf betreffen. En ook als het ging om milieumaatregelen die voor iedere grond­eigenaar gelden, heeft deze grootgrondbezitter het via haar lobby­netwerk klaargespeeld om ontheffingen te realiseren. Niks visie, maar de eigen portemonnee. Elizabeth moet zich schamen.

Jos Groot Amstelveen

Andere kinderen

De school zou een plek moeten zijn ‘waar kinderen ook een ander soort kinderen tegenkomen, om zo wat van de wereld te leren en via de schoolvakken hun eigen overtuigingen kritisch te leren bevragen’, stelt Erik Ex. Ik zou heel graag willen weten wat kinderen dan van die ­andere kinderen kunnen leren. Om je eigen overtuiging kritisch te bevragen lijkt het mij toch nodig eerst een eigen overtuiging te hebben. En om andere kinderen tegen te komen, zullen kinderen toch verschillend opgevoed moeten worden.

Arie-Piet den Besten Doesburg

Vakbond

Als de FNV zoveel problemen heeft met de aanwas van nieuwe leden ­onder jongeren die nog niet zoveel verdienen dan zou men toch contributie naar draagkracht kunnen introduceren?

Corneles den Heijer Den Haag

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden