null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: De katholieke kerk vergeet de autonomie van gelovigen

Redactie Trouw

De katholieke kerk claimt een monopoliepositie op moraliteit

Nederlandse katholieken zijn veel progressiever dan hun bisschoppen (Trouw, 27 januari). De problemen binnen de katholieke kerk zijn terug te voeren op de monopoliepositie die de kerk claimt als het gaat om moraliteit. Ontkend wordt de morele autonomie van de individuele gelovige: niet deze bepaalt met behulp van het eigen gezonde verstand wat goed of kwaad is, nee, de kerk heeft hier het alleenrecht. Het gevolg is een kerk die zich niet mee-ontwikkelt met veranderingen door de tijd heen.

Gert Lijkendijk, Amersfoort

Solidariteit met ongevaccineerden houdt een keer op

Hoe lang moeten wij nog solidair zijn met mensen die zich niet tegen het coronavirus willen laten vaccineren? Minister Kuipers was tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag heel duidelijk: de grote meerderheid van de in het ziekenhuis opgenomen covidpatiënten is niet of niet volledig gevaccineerd. Zij zorgen ervoor dat de coronamaatregelen in stand blijven.

Die maatregelen zijn weliswaar enigszins versoepeld, maar theaters, concertzalen en voetbalstadions mogen maar een derde van hun capaciteit benutten. Het is onmogelijk om met zo’n lage bezetting rendabel te draaien. En vele liefhebbers en fans kunnen nog steeds de zaal of het stadion niet in.

Gaat de vaccinatiegraad niet snel omhoog en nemen de besmettingen fors toe, dan kan het kabinet over drie weken ook nog besluiten de maatregelen weer aan te scherpen.

De overheid moet dus een veel steviger vaccinatiecampagne voeren en de meerderheid die prikken heeft gehaald niet langer straffen met beperkende coronamaatregelen. Die meerderheid heeft ook (grond)rechten. Kabinet én Tweede Kamer hebben daarvoor onvoldoende oog.

Hoe anders is dat in Oostenrijk. Dat land kende ruim twee maanden een lockdown voor ongevaccineerden. Die komt nu ten einde, omdat de druk op ziekenhuizen is afgenomen.

Jan Roelfsema, Voorschoten

De Mariënburgvereniging is katholiek, maar wel kritisch

In het mooie artikel ‘De kerk wilde niet moderniseren, de doorsnee katholiek wel’ miste ik de Mariënburgvereniging. Een vereniging van mensen die onverbeterlijk katholiek zijn, maar wel kritisch op hiërarchie en de strakke, verouderde regelgeving. Het is een positief-kritische gemeenschap van mensen die elkaar inspireren, elkaars twijfels herkennen en die durven uitspreken. En daarnaast ook de blik naar buiten richten: hoe dragen we als katholieken bij aan een inclusieve samenleving, oecumene, klimaatverbetering. Dankzij deze vereniging ben ik nog steeds actief lid van de katholieke kerk.

Thea van der Werf-Feenstra, Hattem

We moeten prefabwoningen gaan bouwen

Waarom gaan we in Nederland niet over op prefabwoningen? In korte tijd kun je zo tientallen huizen bouwen. De gemeentes moeten sneller met grond en minder regels komen. Bouwen moeten we en zo snel mogelijk.

Ruud Kraan, Aalsmeer

Verwijtbaar handelen past nu eenmaal bij de tijdgeest

Duizenden moeders zijn in de loop der jaren door organisaties in Nederland op onrechtmatige wijze van hun kinderen gescheiden en alles wat de rechtbank daarvan zegt is dat dit nu eenmaal de tijdgeest was (Trouw, 27 januari). Misschien verklaart dit waarom er nog zoveel andere dossiers zijn vastgelopen waarin de overheid iets te verwijten valt. Het gebruik van discriminerende algoritmes door de Belastingdienst, de bodemverzakkingen in Groningen, ze passen helemaal in de tijdgeest van dat moment.

Frits Jongbloets, Nieuwegein

Druk om kinderen af te staan kwam niet alleen door maatschappelijke opvattingen

(Trouw, 27 januari) Deze praktijken duurden van 1956 tot 1984. In die tijd zijn de opvattingen niet onveranderd gebleven. In 1968 werd Man Vrouw Maatschappij opgericht. In de zeventiger jaren hadden we in Nederland de seksuele revolutie en in 1978 hadden we in Nederland de eerste Bewust Ongehuwde Moeder. Het is wel een erg selectieve kijk dat de druk die moeders destijds voelden om hun kind af te staan het gevolg was van maatschappelijke opvattingen.

Lia Konings, Amsterdam

Was slavernij ook gewoon de tijdsgeest?

(Trouw, 27 januari) Vroeger werden mensen ook nog tot slaaf gemaakt. Kon de staat niets aan doen. Tijdgeest.

Janni Dekker, Amsterdam

Veel meer journalisten zijn politiek actief geworden

Het rijtje journalisten in de rubriek Plein 2 (Trouw, 26 januari) dat politiek actief is geworden, had beter gekund. Voorbeeld is mijn oud-collega Jan Schinkelshoek. Hij was parlementair journalist voor Reformatorisch Dagblad en Haagsche Courant. Daar bracht hij het na een uitstapje in de politieke en overheidscommunicatie, zelfs tot hoofdredacteur. Van 2006 tot 2011 was hij Tweede Kamerlid voor het CDA en sindsdien neemt hij actief deel aan het publieke debat, ook op deze pagina’s.

David van der Houwen, Maassluis

Ook bij sterilisatie worden absurde vragen gesteld

Als man kan ik me enkel proberen voorstellen hoe fijn het voor vrouwen moet zijn dat de bedenktijd voor abortus waarschijnlijk verdwijnt (Trouw, 27 januari). Zelf maakte ik mee dat ik voor sterilisatie ging, omdat wij geen derde kind willen. Dat gebeurde binnen een jaar en wat ze je dan allemaal zeggen is ongehoord. “Weet je dan niet dat je kind binnen een jaar dood kan gaan aan wiegendood?” en meer van dat soort uitspraken. Alsof je over sterilisatie niet nadenkt, ook als het binnen een jaar is.

René Vonk, Den Bosch

Schijnveiligheid van coronapas wordt vergeten

Het door minister Kuipers genoemde positieve effect van het coronatoegangsbewijs wordt sterk naar beneden bijgesteld door de leider van het onderzoek waarop Kuipers zich baseert (Trouw, 26 januari). Dan wordt het averechtse effect van de coronapas nog vergeten: de schijnveiligheid. Met QR-code op vakantie en naar feestjes deed het aantal besmettingen toenemen. Per saldo lijkt het effect van de pas voor het aantal besmettingen nihil.

Donna Bastiaans, Gorinchem

Nieuwslezeressen kiezen hun kleding zelf

Nieuwslezeressen die op naaldhakken moeten wankelen zijn Eveline van Ditmarsch (Lezersreacties, 26 januari) een doorn in het oog. Ik heb Annechien en collega’s nog nooit zien wankelen tijdens het presenteren van het journaal om acht uur. Het lijkt mij dat deze zelfbewuste vrouwen zelf uitkiezen wat ze aantrekken en waar ze op lopen. Ik vind dat ze er altijd fantastisch uitzien. En vooral dat ze kundig hun werk doen.

Rina Harsmolle, Hardenberg

Is Poetin een agressor of een held?

Sinds de val van de muur is de Navo uitgebreid van midden-Duitsland tot aan de oostgrens van Polen. Poetin heeft dit met afschuw moeten aanzien. Nu dreigt voor hem ook nog Oekraïne op termijn toe te treden tot de Navo, waardoor dit verbond nog eens ongeveer duizend kilometer dichterbij komt. In de Cubacrisis van 1962 wilde de Sovjet-Unie raketten plaatsen op het bevriende Cuba dichtbij de VS. Kennedy speelde hoog spel met de kans op een kernoorlog. Hij won dit conflict en werd in onze westerse wereld als een held bejubeld. Is Poetin een agressor of toch ook een held?

Hielke Martini, Drachten

Diederik Ebbinge heeft corona

Vorige week organiseerde hij, samen met anderen, actie Kapsalon Theater, nu zit theatermaker Diederik Ebbinge thuis met een positieve coronatest (Trouw, 26 januari). Goh...

Rob Dijkstra, Winsum

‘Vmbo’ in één zin noemen met 'ruig’ is juf-onwaardig

Sofie van de Waart (Onderwijs & opvoeding, 26 januari) spreekt in haar column van grensoverschrijdend ­gedrag, “niet op een ruige vmbo- school in een achterstandswijk, maar op het stedelijk gymnasium, de vrije school, het technasium”. En ze spreekt over “lastig gedrag van kinderen uit welgestelde milieus”. Maar het is in geen enkel opzicht nieuw dat grensoverschrijdend gedrag in alle milieus voorkomt, denk aan alle toestanden bij het studentencorps. Dat het vmbo in deze tekst in één zin genoemd wordt met achterstandswijk en ruig, vind ik juf-onwaardig. De hele andere manier van kijken naar kinderen, waar het de laatste tijd zoveel over gaat, zou juist van juffen (en meesters) moeten komen. Voorleven, heet dat.

Jutta van der Aalst, Haarlem

Werry Crone toont zijn talent

Werry Crone heeft met de foto’s van Mona Keijzer (de Verdieping, 25 januari) weer laten zien wat talent voor fotografie vermag.

Ruud Schuurman, Bennekom

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden