null

Lezersreacties

Lezersreacties: CDA-top twijfelt niet over Hoekstra? De leden wel

Redactie Trouw

Een grote afstand tussen de partijtop en de leden

‘Zonder twijfel’ blijft Hoekstra aan, aldus CDA-partijvoorzitter Hans Huibers na crisisoverleg (Trouw, 23 maart). Na 15 maart sprak ik nog geen CDA-lid zonder enige twijfel aan de positie van Hoekstra. Dit ­illustreert de grote afstand tussen de landelijke partijtop en de leden in de steden, wijken en dorpen.

Arjen Sijpkes CDA-lid Tiel

Succes met je uitsluitings- en klovenmaatschappij

Esther Bijlo pleit in haar column (Duurzaamheid&natuur, 24 maart) voor het experiment om ouderen niet meer te laten stemmen. Mogelijk ingegeven door een voor haar ongewenste uitkomst van een democratisch proces bij de provinciale verkiezingen. Zij stelt voor de leeftijdgrens op 75 jaar te laten vallen. Als 81-jarige die uit protest voor het eerst blanco stemde, wens ik haar succes in onze toekomstige uitsluitings- en klovenmaatschappij.

Henk Houwers Doetinchem

Kunnen we de leeftijdsgrens niet wegdoen

Een goed pleidooi van Esther Bijlo over een maximumleeftijd voor stemgerechtigden. Echter voelde ik mezelf ook ongehoord toen ik wel wilde stemmen, maar niet mocht omdat ik te jong was – ik ben nu 19 jaar. Kunnen we de leeftijdsgrens niet wegdoen en een kennisquizje instellen om je stemrecht te halen voor mensen onder de 18 en boven de 75? Misschien wel voor iedereen.

Barend Verheul Tilburg

Het gemeentebestuur moet investeren in oude wijken

Het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 24 maart) is kritisch op minister De Jonge die morrelt aan een verbod op tijdelijke verhuur. Sociaal zwakke wijken worden niet verbeterd door particuliere verhuurders of huurders maar door de gemeente, als het kan samen met de woningcorporatie. Het gemeentebestuur moet investeren in oude wijken door erbinnen meer te bouwen. Dan pas kan een wetswijziging om tijdelijke contracten te verbieden, verhuurders ertoe verleiden woningen te verbeteren. Daarvan profiteren huurders.

Jan de Ruiter Haaksbergen

Mooi dat er mensen zijn die ons hierop wijzen

Wat naar dat onze regering de bevolking niet goed beschermt. Het uitstoten van allerlei giftige gassen, gesubsidieerde fossiele brandstoffen, landbouwgiffen en meer wordt nog steeds getolereerd. Mooi dat er mensen zijn die ons hierop wijzen, zoals Extinction Rebellion. Eerst vriendelijk, ludiek. Als er niet geluisterd wordt door de overheid, dan worden de acties harder. Een slechte zaak dat justitie haar tijd verspilt aan infiltreren en aanhouden (de Verdieping, 23 maart). Laat zij zich bezig houden met echte misdaad. ‘Inge’, die bij de actiegroep infiltreerde, is bereid om aangehouden te worden, lees ik. Politie: doe dat maar.

Arnold Berkelaar Zoetermeer

Laten we weer onderhoud gaan plegen

Europees Commissaris Frans Timmermans (Trouw, 23 maart) pleit voor het repareerbaar maken van spullen om die 35 miljoen ton aan kapotte apparaten te minderen. Laten we, net als onze grootouders, weer onderhoud gaan plegen; het ontkalken van waterkoker, koffie­apparaat, reinigen van filters van wasmachine, stofzuiger en afzuigkap, het poetsen van schoenen en het op spanning houden van banden.

Remi Verhagen Blerick

Op volle fietspaden gaat dit leiden tot veel inhaalmanoeuvres

Er is discussie over een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor elektrische fietsen (Trouw, 24 maart). In 1998 was ik zo’n beetje de eerste op een elektrische fiets. Een piepklein knalrood fietsje waarmee ik, met wind mee, de ontstellende snelheid van 23 kilometer per uur kon halen. Ik werd voortdurend ingehaald door studenten op wrakken. Op mijn gewone fiets ging ik soms harder. Ik moet er niet aan denken dat elektrische fietsen maar 20 kilometer per uur mogen. Levensgevaarlijk. Op volle fietspaden gaat dit leiden tot veel inhaalmanoeuvres, een hoop gedrang en bijkomende agressie. Handhaven van de huidige begrenzing van 25 kilometer per uur lijkt me zinniger.

Anja de Man Utrecht

Hoeveel ‘Beatrijzen’ zijn er wel in onze samenleving?

Wat een waardering en gevoel van verlies spreken er uit de brieven van lezers na het overlijden van columniste Beatrijs Ritsema (Opinie, 23 maart). Terecht. Zonder iets aan haar kwaliteiten af te doen: hoeveel ‘Beatrijzen’ zijn er wel in onze samenleving? Mensen die onbaatzuchtig, onbevooroordeeld en met luistervaardigheid veel betekenen in lastige relationele casussen. Ik hoop dat die opmerkelijke gave die Beatrijs had, ons zal aansporen. Dat zou een waardevolle erfenis zijn.

Wim Sanderse Grijpskerke

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden