null Beeld

Lezersreacties

Lezersreacties: Belasten overwinsten

Redactie Trouw

Gulle koe

Het artikel ‘Plan B tegen stikstof, minder vee per hectare (Trouw, 21 november) herinnert mij aan mijn verblijf in het Friese noord-oosten in 1944, op een boerderij met vijf koeien. Het adagium was toen: één koe per hectare. Mest was goud waard, door de oorlog was kunstmest niet beschikbaar. De koeien werden met de hand gemolken. De gulste koe gaf 30 liter melk per dag, nog steeds een fraaie productie.

R.N.P. Berkovits, Rotterdam

Logeerboete

Mijn vader van 96 bewoont een appartement bij een zorgcentrum. Er is daar een klein logeerkamertje waar wij een bed hebben neergezet. Wij zorgen zelf voor beddengoed uiteraard. Zo kunnen we meteen zorg verlenen en daarmee de professionele zorg ontlasten. Kopje koffie, boodschappen, afwas, eten verzorgen. Deze praktische oplossing dreigde ‘beloond’ te worden met een boete voor zogenaamd logeergeld. Wij waren verbijsterd. Na onze uitleg wat voor positieve gevolgen dit heeft in het ontlasten van de immer overbelaste zorg is dit weer van de baan gegaan, maar dit kleine bizarre voorbeeld toont wel de situatie waar wij mee moeten dealen.

Brigitta Wemekamp-Koopman, Ommen

Behulpzame ambtenaar

Mijn vrouw Ans en ik zijn mantelzorgers. We hebben een paar jaar geleden een mantelzorgwoning in de tuin van de moeder van Ans gebouwd. Wij wonen zelf in die woning, en hebben oma in haar eigen huis laten wonen. De gemeente Leusden waar wij wonen, heeft snel alle medewerking verleend. De betreffende ambtenaar was zeer behulpzaam. Het kan dus wel goed gaan.

Bert van Eijden, Leusden

Belasten overwinsten

Energiebedrijven dreigen te stoppen met nieuwe gaswinning op de Noordzee als het kabinet hun overwinsten gaat belasten (Trouw, 22 november). Nu zegt het Internationaal Energieagentschap al lang dat er geen nieuwe fossiele bronnen meer aangeboord mogen worden als we onze klimaatdoelstellingen willen halen. De conclusie lijkt me duidelijk. Er is alle reden om de bedrijven de gelegenheid te geven hun dreigement waar te maken.

Gerrit Stegehuis, Amersfoort

Infantino

De Fifa heeft het One love-statement van de KNVB in de kiem gesmoord door de aanvoerder van het Nederlands elftal met een gele kaart te dreigen als hij de aanvoerdersband met het One love-symbool zou dragen. Het is begrijpelijk dat de KNVB hiervoor door de knieën gaat. Tegelijk kan de bond kan wel iets terug- doen. De KNVB is namelijk van plan om de kandidatuur van Infantino voor een nieuwe periode als voorzitter van de Fifa te steunen. Deze steun intrekken met vermelding van reden zou een krachtige steun zijn voor het One love-beleid.

Edward van der Kaaij, Nijkerk

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden