null Beeld
Beeld

Brief van de hoofdredactie

Let niet op het taalgebruik in deze mails vol woede

Cees van der Laan

Briefschrijver 1:
“Het is om van de kotsen. Het is dat je tegenwoordig closetpapier kunt kopen anders had ik trouw zeker op de WC gehangen om er mijn kont mee af te vegen. Bah wat een vies en gemeen zootje zijn jullie!”

Briefschrijver 2:
“Fuck You. Jullie van ‘Trouw’ zijn EXTREEM links en de veroorzakers van het tegen elkaar opzetten van partijen, het niet dulden van tegengeluid en alles wat niet in jullie straatje past weg te censureren of buiten het nieuws te houden. Jullie eenzijdige en onjuiste berichtgeving is zorgwekkend en geen onpartijdig journalist waardig.’’

Brievenschrijver 3:
“Je zou bijna gaan wensen dat een extreemrechtse ‘activist’ eens langs kwam op de hoofdredactie van volksverlakkers krant ‘Trouw’. Schaamtelozen. Op naar een oplage van NUL. Kots op het journaille....’’

Briefschrijver 4:
“Onbe(trouw)bare KUT krant, dat jullie zijn. Jullie zijn medeplichtig aan het creëren van het klimaat. Dus nu optyfe of direct rectificatie op jullie website!’’

Met excuses voor het taalgebruik. Soms krab je je weleens achter de oren, je afvragend waaraan je zulke reacties hebt verdiend. Ze kwamen deze week bij ons binnen en het was even zoeken naar de oorzaak van de boosheid van deze briefschrijvers, van wie ik, vanwege hun privacy, de namen maar niet noem.

De aanleiding bleek een interview met Nikkie Sterkenburg, expert radicaal- en extreemrechts, in de krant van 21 februari. Ze werd geïnterviewd in verband met de aanslag in het Duitse Hanau, waarbij, inclusief de schutter en zijn moeder, elf doden vielen. De slachtoffers waren voornamelijk mensen met een migratieachtergrond. De kop luidde: ‘In Nederland vooral eenlingen riskant’. Op de site was de kop iets anders: ‘Is de extreemrechtse dreiging in Nederland net zo groot?’.

In de laatste alinea krijgt Sterkenburg de vraag voorgelegd of ‘rechts-extremisme samenhangt met democratische gekozen extreemrechtse partijen als PVV en Forum voor Democratie.’ Sterkenburg antwoordt: “Het één voedt het ander wel, vermoed ik, maar ik durf niet te zeggen of er een direct verband is. Het leidt wel tot normalisering van extreem-rechtse retoriek waarbij minderheden worden ontmenselijkt. Maar of dat leidt tot meer rechts-extremistisch geweld?”, Sterkenburg weet het dus niet.

Het schuim op de mond

De blog ‘De Dagelijkse Standaard’, naar eigen zeggen een site met een ‘duidelijk rechtsliberale signatuur’, kreeg het schuim op de mond van deze uitspraak. Onder de kop ‘Trouw brengt FVD en PVV in verband met dodelijke nazi-aanslag in Duitsland’, volgt een screenshot van bovengenoemd citaat, met daarbij de opmerking dat volgens Trouw deze aanslag kennelijk ‘in de schoenen moet worden geschoven van de politieke vijanden van de krant’.

Tja, ik vind het persoonlijk best knap dat je zo’n conclusie trekt op basis van het evenwichtige citaat van Nikkie Sterkenburg. Maar die laat ik voor rekening van De Dagelijkse Standaard. Verbazingwekkender vind ik het dat lezers van deze blog de moeite nemen boze mails naar Trouw te sturen. Ze zijn geen abonnee, willen vooral niets met ons te maken hebben, maar klimmen toch – vol woede –in de pen en rammen er een mail uit.

Zou dit de boze Nederlander zijn? Ik heb geen idee en daarom nodig ik de briefschrijvers van harte uit voor een gesprek.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden