null

OpinieBurgerschapsles

Les over de EU hoort ook bij burgerschap

Beeld

Hopelijk geeft Mark Rutte het goede voorbeeld en geeft hij bij maatschappijleer ook les over de EU, schrijven Leah Corsmit en Leverne Nijman, jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken.

Leah Corsmit en Leverne Nijman

Al vijftien jaar geeft onze demissionair premier één keer per week maatschappijleer aan de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat het kennisniveau over de Europese Unie onder Nederlandse jongeren laag is. Ook leraren vinden het onderwerp soms lastig. Dus Mark, heb jij het weleens over de EU?

Europees burgerschap wordt in Nederland vaak onder stoelen of banken gestoken. Vele docenten branden hun vingers liever niet aan de EU. Het is een complexe organisatie met eindeloze organen en het komt weinig voor in de beschikbare materie. Het aanbod van externe partijen om les te geven over de werking van de EU is daarom zeer welkom.

Was alles in het leven maar zo simpel als de Nederlandse gedachtegang over de EU. Óf je bent voor, óf je bent tegen, óf het boeit je niet. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de Nederlandse emotionele verbondenheid met de EU laag is. Dit gevoel van disconnectie komt voort uit het gebrek aan transparantie en minimale burgerschapsvoorlichting. Burgers zijn niet bekend met de Europese competenties. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking realiseert zich niet welke invloed de EU heeft op ons dagelijks leven. Het debat gaat dan ook vaak over de grote afstand tussen Brussel en de burger. Niet dat het geografisch zo ver is, binnen drie uur sta je voor Manneken Pis met Vlaamse frieten in je hand.

Stempel op Nederlands beleid

Geen les over de EU betekent niet dat Europese onderwerpen niet spelen. Burgerschapslessen behandelen grote, grensoverschrijdende thema’s. Denk aan het klimaat, digitalisering, sociale ongelijkheid. Hierover wordt wet- en regelgeving gemaakt op Europees niveau, wat een duidelijk stempel drukt op Nederlands beleid.

De toevoeging van het Europese element aan de bestaande burgerschapslessen kan ervoor zorgen dat jongeren de impact van de EU op hun eigen leven beter begrijpen.

Europees burgerschapsonderwijs is essentieel omdat de EU een aanzienlijke invloed heeft op ons dagelijks leven. Kennis hiervan is van belang om mee te kunnen praten, of dat nou op school, in de supermarkt of in de Tweede Kamer is.

Willen we deze decennialange trend ombuigen, dan vergt dat een eerlijk gesprek over de tekortkomingen van het onderwijs over de EU en de impact daarvan op onze samenleving.

Tot in de klas, Mark!

Lees ook:

Europeanen zien de ene na de andere nieuwe politieke partij of beweging uit de grond schieten, van En Marche! van de latere Franse president Emmanuel Macron tot het Nederlandse Code Oranje. Maar de kampioen positief, jeugdig enthousiasme is tot nader order Volt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden