null

OpinieEnergietransitie

Leg zonnepanelen op platte daken van bedrijven in plaats van op de grond

De platte daken van industrieterreinen zijn ideaal om zonnepanelen op te plaatsen. Zo kan het bedrijfsleven ook meewerken aan het bereiken van de energietransitie, stelt Trudie Scherpenzeel, projectleider van IJsselzon voor de Coöperatie Bedrijvenpark IJsselveld in Montfoort, Linschoten en Oudewater.

Trudie Scherpenzeel

Dit najaar moeten alle gemeenten een ‘bod’ doen aan de regio’s, die weer aan de provincie en die weer aan het Rijk over hoe zoveel energie op te wekken dat aan het klimaatakkoord kan worden tegemoetgekomen.

Daar lijkt op zich niet zoveel mee mis te zijn. Iedereen levert een bijdrage, dat is eerlijk. Maar in dat proces blijken sommigen meer gelijk dan anderen. Zo stellen de grote(re) steden dat zij geen ruimte hebben voor windmolens vanwege te dichte bebouwing. Zij kijken daarom naar de plattelandsgemeenten die voor die grote steden vele windmolens zouden moeten plaatsen en vele hectaren grond zouden moeten beleggen met zonnepanelen.

Die windmolens zouden moeten worden geplaatst in gebieden die weliswaar een minder dichte bebouwing hebben, maar worden doorsneden door bebouwingslinten die binnen de slagschaduw en geluidshinder van die windmolens vallen. We hebben het over molens met een hoogte van soms 245 meter inclusief wieken. In het Groene Hart is nauwelijks een plaats denkbaar waar zulke molens kunnen worden geplaatst zonder die slagschaduw en geluidshinder voor bewoners en gebruikers.

Bovendien beschouwen de grote steden het Groene Hart als ‘hun’ recreatieruimte en uitbreidingsgebied. Teletekst meldde onlangs dat het Rijk zich met een omgevingsvisie voor het hele land gaat bemoeien, onder meer vanwege de energietransitie.

Bedrijventerreinen

Wat die grote steden en de kleinere gemeenten allemaal hebben, is vele vierkante kilometers aan plat industriedak. Het laatste cijfer dat ik heb kunnen vinden, is 841 vierkante kilometer (2016) aan bedrijventerreinen. In 2018 heeft iemand eens uitgerekend dat 943 vierkante kilometer zonnepanelen in de totale energiebehoefte van ons land zou kunnen voorzien.

Laten we eens 200 vierkante kilometer van die 841 vierkante kilometer aftrekken voor wegen en straten van bedrijventerreinen. Blijft over 600 vierkante kilometer aan industriedak. In de hele discussie heb ik nog helemaal niemand gehoord over een bijdrage van het bedrijfsleven aan die energietransitie. Terwijl 600 vierkante kilometer in bijna twee derde van de energiebehoefte zou kunnen voorzien.

Bedrijven kunnen gebruikmaken van de SDE-regeling: het Rijk financiert in een periode van 15 jaar na de investering de extra kosten die de ondernemer maakt. Die regeling is vrijwillig en als ondernemingen er al gebruik van maken leggen ze vaak alleen de eigen energiebehoefte op het dak, omdat het terugleveren van energie eigenlijk wordt gestraft. De salderingsregeling wordt afgebouwd en als je ongewild energieleverancier dreigt te worden, wordt dat met allerlei belastingmaatregelen afgestraft. Bovendien is de regeling administratief zodanig ingewikkeld dat veel ondernemers ervoor terugschrikken. Daardoor wordt dat indus­triedak tot op heden maar mondjesmaat gebruikt voor de energietransitie.

En dat is ook mede omdat met iedere pandeigenaar apart moet worden onderhandeld. De verantwoordelijke wethouder in Utrecht zegt zelfs hardop dat zij daar geen zin in heeft. Ondertussen dreigen wij dus (omdat we er geen zin in hebben) geen enkele maatschappelijke aandrang te willen uitoefenen op de eigenaren van die panden om hun deel van de energietransitie voor hun rekening te nemen.

Uit het zicht

Zou het niet prachtig zijn als een substantieel deel van die zonnepanelen uit het zicht ligt op verder onzichtbare en ongebruikte ruimte en wij ons land niet hoeven te verwoesten met een woud aan windmolens en blikkerende zonnepanelen op de grond. Als het Rijk die omgevingsvisie nu eens gaat gebruiken om ook de ondernemers te laten meehelpen met hun platte daken?

Ik breng nog maar even in herinnering dat de SDE-regeling wordt gefinancierd met een opslag op de elektriciteitsrekening voor particulieren. U en ik betalen hem dus.

Lees ook:

Investeren in tijd voor regionale energieplannen levert straks winst op

Haastig invoeren van regionale energieplannen kweekt eerder verzet bij de bewoners. Beter is het vanaf het begin de bewoners erbij te betrekken, adviseren Marten van der Gaag, strategisch adviseur Lerend Platform Energie en Omgeving LEO en Marc Rijnveld, directeur van Public Mediation.

‘Geef het Nederlandse landschap meer aandacht’

Het landschap verpietert door windmolens, zonnepanelen en stikstof. We moeten meer doen om het buitengebied mooi te houden, aldus een advies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden