OpinieVoetbal en corona

Leg voetbalclubs belasting op over spelerssalarissen

Voetbal kan in deze coronatijd best de eigen broek ophouden. Het plan van Tsjalle van der Burg, econoom aan de Universiteit Twente: hef eerst belasting en zet die voor de clubs later om in een sociale heffing.

De sport wordt door de ­coronacrisis zwaar getroffen. Overal in Europa klinkt de roep van sportbonden om overheidssteun. In Nederland hebben de amateurclubs al 110 miljoen euro gekregen om de problemen tot juni op te lossen. Daarna zal meer geld nodig zijn. Het ­betaald voetbal zal binnenkort even­eens om aanzienlijke steun vragen.

Maar als overheden nu alles en iedereen helpen, is er straks minder geld voor onderwijs en andere waardevolle zaken. Overheden moeten daarom proberen om per saldo geen geld aan de sport kwijt te raken. Daar is radicaal ­beleid voor nodig.

Dat beleid kan uit drie onderdelen bestaan. Ten eerste helpen overheden het betaald voetbal met het verlagen van de salarissen. Dit kan, zoals onlangs in het vakblad Economisch Statistische Berichten betoogd, via een noodwet die de overheid de bevoegdheid geeft om tijdelijk prijsmaatregelen in te voeren in direct door het coronavirus getroffen sectoren. Voor het voetbal houdt de prijsmaatregel in dat de spelerssalarissen sterk worden verlaagd. De beste spelers leveren daarbij het meeste in: 75 procent van hun salaris. Zo’n radicale korting geeft de grotere clubs lucht. Die hebben dan verder geen overheidssteun meer nodig.

Ten tweede helpen de nationale overheden amateurclubs, en ook kleinere profclubs, met giften en leningen. De sport is maatschappelijk uiterst ­belangrijk, en de overheid zou in deze crisis waar nodig ongekend ruimhartig moeten zijn. Het geld komt toch wel ­terug.

Een progressieve belasting

Want het derde element van het beleid is dat de overheden in Europa samen aankondigen dat er in de toekomst een progressieve belasting voor het betaald voetbal komt. Die wordt geheven op het bedrag dat een club aan spelerssalarissen besteedt. De belasting kan, als de tribunes in 2021 weer opengaan, in 2023 voorzichtig worden ingevoerd om in 2025 haar definitieve vorm te krijgen. De eerste twee miljoen euro die een club aan spelers betaalt, is dan belastingvrij. Bij de volgende vier miljoen is de belasting 10 procent, bij de volgende zes miljoen 20 procent, enzovoort.

De rijkste clubs betalen 90 procent belasting op de laatste miljoenen die ze aan spelers betalen. Dit levert de Europese overheden elk jaar een aantal miljarden op.

Zoals eerder betoogd in de Scottish Journal of Political Economy, zal de ­belasting ertoe leiden dat de (net­to)salarissen van de spelers lager worden. Hierdoor gaan de clubs niet failliet. Omdat de rijkste clubs veruit het meeste belasting betalen, kunnen ze minder makkelijk spelers bij kleine clubs weghalen. Hierdoor worden de wedstrijden weer spannender, en leuker dus.

Op enig moment in de toekomst zal het totaal aan opbrengsten van de belasting voor het betaald voetbal gelijk worden aan de nu te geven steun voor de hele sportsector. Op dat moment kan de belasting worden omgezet in een sociale heffing. Elke profclub mag de opbrengst daarvan dan zelf besteden aan sociale projecten, zoals projecten om amateurclubs te helpen of schooluitval te bestrijden.

Terug naar sociale wortels

Zo komt het voetbal weer terug bij zijn sociale, typisch Europese oorsprong. Het voetbal is groot geworden door vrijwilligers. Dat begon al in 1857, toen William Prest en Nathaniel Creswick de eerste voetbalclub oprichtten, Sheffield FC. Ook nu nog dragen de Britten het voetbal en andere sporten een bijzonder warm hart toe.

De Europese Commissie zou dan ook aan het Verenigd Koninkrijk ­moeten vragen om samen met de rest van Europa de sport op sociale wijze door de crisis te helpen.

Laat Europa zo de harten van de mensen raken.

Lees ook:

‘Historisch’ akkoord over collectieve salarisvermindering betaald voetbal

De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo’n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Coulance voor sportverenigingen vanwege corona

Gemeenten willen sportverenigingen tegemoetkomen nu accommodaties niet worden gebruikt. Dat doen ze door uitstel van betaling te geven of de huur kwijt te schelden. Maar voor sportbonden is het niet-innen van contributies een luxe die ze zich nauwelijks kunnen veroorloven.

Oud-voetballer Kenneth Perez: ‘Zodra het fluitje gaat, is het weer ieder voor zich’

In een sportloze tijd is er meer ruimte voor bezinning. Hoe moet het verder met de sport? Deel 2 van een serie waarin sporters, coaches en experts aan het woord komen: Kenneth Perez over het voetbal. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden