OpinieBedreigde dieren

Leeuwen en tijgers zijn door gebrek aan toerisme juist een makkelijker prooi voor stropers

null Beeld AP
Beeld AP

De inkomsten uit toerisme komen in landen als Kenia en Tanzania ook terecht bij natuurbescherming. Wilde dieren zijn nu makkelijker prooi voor stropers, schrijft Kirsten Schuyt, directeur van WNF Nederland.

Kirsten Schuyt

Fijn voor de leeuwen, maar een ramp voor de Kenianen, kopte Trouw (18 mei). Het wegvallen van inkomsten uit het toerisme in vakantielanden als Kenia is een dreun van ongekende omvang. Maar het romantische beeld van wilde dieren die van de lockdown profiteren is helaas verre van waar.

Weinigen weten dat inkomsten uit duurzaam toerisme voor een belangrijk deel worden gebruikt voor natuurbeschermingsdoeleinden. Door het stilvallen van toerisme zijn nu zowel de lokale gemeenschappen als de beschermde gebieden ‘aangeschoten wild’. In buurland Tanzania is door het wegblijven van de toeristen maar liefst 75 procent van de inkomsten voor natuurbescherming volledig weggevallen.

Hiermee wordt een kettingreactie in gang gezet: lokale gemeenschappen hebben geen inkomsten en gaan op zoek naar bushmeat. Rangers kunnen niet meer worden betaald om te patrouilleren. Stroperij en illegale handel nemen toe.

We zien hoop gloren

De Nederlandse overheid heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt voor de strijd tegen stroperij. Er zijn scanners ter beschikking gesteld van luchthavens om ivoor op te sporen. De EU heeft voor het eerst een Actieplan Wildlife Crime. In een land als Zuid-Afrika is stroperij van neushoorns afgelopen jaar heel voorzichtig gedaald en ook in andere landen zien we hoop gloren. We laten toch niet de grotere en kleinere successen die zijn geboekt, verloren gaan door de pandemie?

We moeten de natuur/wildlife-toerismesector in Afrika zien als een grote onderneming, waar tientallen miljoenen mensen, die vaak afgelegen wonen, van afhankelijk zijn. De bijdrage die wordt geleverd aan armoedebestrijding en aan behoud van unieke natuur is onbetaalbaar. Een internationaal noodfonds voor de lokale bevolking en de beschermde gebieden om de ergste klappen op te vangen is bittere noodzaak.

Het is hoopvol dat een deel van de oplossing ook uit Afrika zelf komt. In Namibië werd al voor deze crisis nagedacht over alternatieve – duurzame – bronnen van inkomsten als het toerisme wegvalt. Het Wildlife Credits-programma zou wel eens een antwoord kunnen zijn. Lokale gemeenschappen krijgen geld, als ze corridors voor olifanten openhouden of wilde dieren monitoren. Dit programma kan in andere landen ook worden uitgerold.

Op een innovatieve manier de natuur beschermen samen met de lokale bevolking is de enige weg voorwaarts.

Lees ook:

Fijn voor de leeuwen maar een ramp voor de Kenianen

Van de ene op de andere dag kwam er geen toerist meer naar Kenia. Dat terwijl de sector rekende op een recordjaar. Trouw sprak met Kenianen over wat deze ongekende crisis betekent voor hen. ‘We hebben de laatste dertig jaar veel meegemaakt, maar nooit is het zo desastreus geweest.’

De giraffe wordt nu beschermd tegen ‘een stil uitsterven’

De giraffe wordt beschermd om het ‘stille uitsterven’ van dit dier te voorkomen. Dat is besloten in Genève, waar landen bijeen zijn die het internationale verdrag tegen handel en bedreigde dieren en planten hebben getekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden