Opinie

Leers gaat onbehoorlijk met de krant om

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel. Beeld ANP
Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel.Beeld ANP

BRIEF HOOFDREDACTEUR - Het transcript van het interview voorlezen, en dan doodleuk je eigen woorden ontkennen. Je moet het maar durven. Minister Leers (immigratie en asiel) deed het deze week in de Tweede Kamer. En het was geen uitglijder. We hebben dit eerder meegemaakt met Leers.

Willem Schoonen

Asiel is een lastige portefeuille, in alle coalities. Extra moeilijk wordt het als je moet dansen op de open zenuw van een populist. Cruciaal is het dan je woorden zorgvuldig te kiezen en verstandig te opereren in de media. Leers doet het tegenovergestelde.

De kwalificaties aan het adres van deze krant die zijn geuit door Leers en door zijn woordvoerder Frank Wassenaar vind ik schandalig. Maar laten we even de rust bewaren om te kijken wat hier precies is gebeurd.

Ik kan me voorstellen dat je tegen een journalist dingen zegt die je beter niet zou kunnen zeggen, bijvoorbeeld in een interview op het dak van een hotel in een ver land. Leers zou eigenlijk helemaal niets meer moeten zeggen over de jonge Angolees Mauro. Maar tegenover onze medewerker Lolke van der Heide ging de minister uitgebreid op de zaak in, zeggende dat Mauro na afronding van zijn studie moet terugkeren naar zijn land van herkomst.

Toen dat in de krant verscheen, zetten Leers en Wassenaar een schaamteloze verdediging in. Eerst werd er iets ontkend wat helemaal niet in de krant had gestaan. Er kwam een verklaring dat het studievisum van Mauro niet zou worden ingetrokken. Hadden we ook niet geschreven, maar er moest snel de indruk worden gewekt dat de krant er naast zat.

Vervolgens werd beweerd dat Leers in algemene zin over het lot van liegende asielzoekers had gesproken, niet over Mauro. Maar uit de geluidsopnamen van het interview blijkt het tegendeel; Leers had het wel degelijk over Mauro.

De derde lijn van verdediging was de meest abominabele: Leers had zijn uitlatingen gedaan in gesprek met een 'luchtvaartjournalist'. Hoe dom kun je zijn? 'Ik heb het wel gezegd maar dat was tegen een sportjournalist, een boekenredacteur, een balletmedewerker...' Dus het telt niet? Het enige wat telt, is wat Leers heeft gezegd. Wie de pen vasthield, doet er niet toe.

Als dit alles gevolg was van paniek op het departement, zou het niet meer zijn dan een mooie casus voor de mediatraining. Maar voor minister Leers en woordvoerder Wassenaar is dit een normale manier van opereren. Zodra er iets onwelgevalligs verschijnt, wordt er gebruld dat het niet waar is. En hoe pijnlijker de waarheid, hoe harder de verwijten aan het adres van de media.

Leers zei anderhalf jaar geleden dat in de barre winterse omstandigheden die toen heersten, geen uitgeprocedeerde asielzoeker op straat gezet zou worden. Onze verslaggever Rob Pietersen ging kijken of dat waar was en zag wel degelijk uitzettingen.

Het werd door Leers en Wassenaar glashard ontkend. Leers riep in de Tweede Kamer dat hij rectificatie eiste van Trouw. Ook dat was onwaar, want dat heeft hij nooit gedaan. Nu, in de zaak-Mauro, roepen Leers en Wassenaar weer dat de krant onwaarheden publiceert, maar blijft een eis tot rectificatie uit.

Hoe lastig de politieke situatie ook is voor een minister van asiel, de manier waarop Leers met de media omgaat is onbehoorlijk. En Frank Wassenaar haalt het vak van woordvoerder zo ver naar beneden dat zijn collega's hem met pek en veren zouden moeten afvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden