Smartphones in de klas: daarover is nu discussie. Maar over laptops hoor je vreemd genoeg niemand, constateert Tim Huijgen, lerarenopleider Rijksuniversiteit Groningen en voormalig docent in het VO.
Smartphones in de klas staan ter discussie: minister Wiersma overwoog eerder dit jaar een verbod. Maar wat gaan we doen met laptops, tablets en andere devices? Zijn die niet net zo schadelijk? Tijdens lesobservaties komt het regelmatig voor dat ik achterin de klas mee kijk met Expeditie Robinson, The Kardashians en potjes Call of Duty. Docenten hebben vaak niets in de gaten. Na afloop van een les in een zogeheten ‘laptop-klas’ vroeg ik de docent naar het werkklimaat in de klas. Het antwoord: “De leerlingen waren heel rustig aan het werk, dus ik was meer dan tevreden”. Deze docent wist niet dat de leerlingen onderling via Google Docs de meest schunnige foto’s aan het uitwisselen waren.
Het is daarom een gemiste kans wanneer de discussie, waartoe de leden van de Tweede Kamer Peters en Beertema oproepen, zich beperkt tot het gebruik van smartphones.
Zelf heb ik een aantal jaar geleden devices uit mijn collegezaal verbannen. Als ik iets uitleg of wanneer de studenten en ik discussiëren, dan blijft het apparaat in de tas. Waarom? Simpel: een mens is niet gemaakt om te multitasken. Het is ongelofelijk dat dit feit zo lastig doordringt binnen de muren van het onderwijs. Verschillende wetenschappelijke studies laten ook zien dat het beter is om van papier te lezen en aantekeningen te maken met pen en papier.
Landelijk verbod op smartphones
Besteed dus niet alleen aandacht aan het gebruik van smartphones, maar gebruik de maatschappelijke discussie voor een fundamentele discussie over het gebruik van ICT in het onderwijs.
Handhaaf bijvoorbeeld een landelijk verbod op smartphones binnen een school. Bijkomend voordeel: de vraag “Mag ik mijn telefoon hier opladen?” is dan ook meteen verleden tijd. Geef leerlingen vanuit school geen persoonlijke laptop of tablet en sta niet toe dat ze hun eigen device meenemen. Zorg liever voor een inspirerende en uitgebreide bibliotheek als middelpunt van de school.
Bouw daarnaast, binnen de school, een plek met de nieuwste ICT-middelen waar alle leerlingen, onder deskundige begeleiding van technologisch vaardige docenten, kunnen werken aan hun digitale geletterdheid. Zoals al werd gesteld in het OECD rapport Students, Computers and Learning (2015): Technologie kan goed onderwijs versterken, maar het kan slecht onderwijs niet vervangen.
Lees ook:
Op onze smartphones leren we het meest, dus een verbod op school is niet slim
De opgroeiende generatie heeft recht op het beste onderwijs met de beste technologische middelen. Met een smartphoneverbod zouden we hen dat recht ontzeggen, betoogt pedagoog en mediadeskundige Daniël Lechner.