null Beeld
Beeld

Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

‘Leerlingen alleen zien via de computer: ik hoop het nooit meer mee te maken’

Veel lezers zijn opgelucht dat middelbare scholen open mogen, maar er zijn ook zorgen.

Lezersreacties

Peiling

Opgelucht is niet het woord dat direct bij mij naar boven komt nu de scholen helemaal opengaan. Als docent gun ik leerlingen hun sociale contacten en zie ik dat met volle klassen hun leerplezier toeneemt. Maar over ventilatie hebben we nu enkel het advies de ramen open te zetten. Vrijdag deed ik een peiling

in twee klassen havo-4. Leerlingen bleken niet of nauwelijks bereid

zich twee keer per week te laten ­testen. Vorig jaar april maakte ik ­Covid-19 door en ik behoor tot de groep met langdurige klachten. Waarom is er niet voor gekozen eerst alle docenten te vaccineren?

Jelte Alma Nieuwegein

Energie

Ik gaf als docent aardrijkskunde tot afgelopen vrijdag les vanuit een verbouwde bedstede. Leerlingen een halfjaar lang alleen via de computer zien, dat hoop ik nooit weer mee te maken. Het docentschap kost veel energie, maar de omgang met leerlingen geeft plezier en positieve energie. Bij mij gaat deze week de vlag uit en de champagne ging al open. Ik ben als oudere docent blij dat de school nog een paar weken open is omdat daarna iedereen met een beter gevoel de vakantie ingaat.

Hero Boonstra Groningen

Dansen

Natuurlijk moeten we blij zijn dat het voortgezet onderwijs weer opengaat. Maar wat gaan de scholen met deze tijd doen? Ik ben bang dat deze laatste drie tot vijf weken alle kinderen weer gewoon verder gaan met waar ze gebleven zijn. Ik hoop dat de scholen massaal eropuit gaan met de kinderen, sporten, wandelen, dansen, springen, rennen, spelen. Laat de programma’s met alle toetsen maar even liggen.

Patrick van Lint Groningen

Trots

Als docent wiskunde ben ik blij met hele klassen. De leiding van mijn Stichtse Vrije School probeerde van elke verandering het beste te maken. De eerste twee leerjaren gingen de afgelopen maanden vier dagen per week naar school. Er waren dit schooljaar nauwelijks besmettingen. De wekelijkse online-vergadering, met vijftig collega’s, voelde als een ontmoeting. Natuurlijk, mondkapjes en vooral de anderhalve meter afstand waren lastig. Dat is nog niet voorbij. Voor mij is dit mijn laatste jaar, ik ga met pensioen. Ik ben geen moment bang geweest en heb geen dag verzuimd. Ik ben trots op mijn school, en op de leerlingen.

Hanneke van der Valk Huis ter Heide

Vergelijking

Vanwege besmettingsgevaar mag je thuis vier mensen ontvangen. In de te openen klassen zijn dat er ongeveer dertig. Met wisselende klassen loopt dat voor de docent op tot het ontvangen van meer dan honderd personen per dag. Trek uw conclusie.

Gerrit Terpstra Vorden

We leren weer meer

Ook al heb je veel discipline, de meesten van ons zullen op school alsnog meer leren. Sommige docenten geven geen online-les en bij anderen hapert de wifi. We halen de achterstanden niet in maar we kunnen ze wel beperkt houden.

Jackie Ye Maarssen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden