De vraag van Wilma van Meteren

Leen voor je studie, met als het nodig is een toelage

Hoe krijgt de student weer (financiële) balans in het leven, was de vraag. Niet met het huidige leenstelsel, antwoorden de lezers.

Geef weer een beurs

Het beurzenstelsel is afgeschaft omdat ‘de slager meebetaalde aan de opleiding van een advocaat’. Klopt. Maar in dat stelsel betaalde de advocaat tenminste ook mee aan de opleiding van het kind van de slager. Met het leenstelsel moet het kind van de slager maximaal lenen om zijn of haar volwassen leven te beginnen met een forse schuld, terwijl de advocaat alleen rechtstreeks betaalt voor de studie van zijn eigen kind. Om studenten weer financiële balans in het leven te laten krijgen, is het dan ook nodig het beurzenstelsel liever vandaag dan morgen te herintroduceren. Dat kost wat, maar samenleving en economie zijn beter af met studenten die na hun opleiding zonder al te veel ballast aan de rest van hun leven beginnen.
Hilda Feenstra Heerenveen

Kijk naar de arbeidsmarkt

In de tijd dat ik studeerde en liever baantjes had dan geld van thuis aan te nemen, kon nagenoeg iedere afgestudeerde een passende baan vinden. Omdat die vanzelfsprekendheid niet meer bestaat, schept het leenstelsel een toenemende ongelijkheid. In veel vakken vindt de afgestudeerde moeiteloos een riante baan en in andere is dat heel moeilijk. Wellicht kan de studiefinanciering arbeidsmarktafhankelijk gemaakt worden. Voor de student in bijvoorbeeld (kunst)geschiedenis zou dan de basisbeurs of het renteloze voorschot weer toepasbaar zijn en voor de student in de vakken waarin het werk voor het oprapen ligt, kan het leenstelsel blijven bestaan. De studentenbaantjes zijn er overigens ook nog steeds.
Henk Slechte Schiedam

En de ouders dan?

Geld lenen kost altijd geld. Een betere voorlichting over een studielening is een eerste vereiste. En laat jongeren met ouders die meer dan twee keer modaal verdienen een lening afsluiten, studenten van ouders die minder dan modaal verdienen gratis doorleren en daartussenin de ouderbijdrage laten afhangen van inkomen van ­ouders én student. Nu gaat veel potentie verloren, met name stapelaars die via mbo en hbo naar de universiteit kunnen.
Ineke Geernaert-van Straten Zoetermeer

Weg met de mobieltjes

Toen ik in 1970 begon te studeren bedroeg het collegegeld 400 gulden, slechts vier jaar lang. Dat leidde tot de eeuwige student. De huidige studenten zullen bovenstaande lezen met gevoelens van jaloezie. Maar toen ik in 1981 klaar was met mijn studie (en in militaire dienst was geweest) had ik geen schuld, maar was er ook geen werk. Hoe krijgen studenten financiële balans in hun leven? Door die vreselijke telefoontjes weg te doen.
Pieter Melville Nijmegen

Lening én beurs

In Nederland kun je bijlenen voor je levensonderhoud. Een slecht plan, ook voor niet-studenten. In Australië, waar ik vandaan kom en lenen de norm is, is dat gesplitst. De kosten van de studie leen je, die investering gaat direct naar de instelling. Daarnaast kun je een toelage krijgen voor andere kosten, die afhankelijk is van hoeveel je ouders verdienen. Die hoef je niet terug te betalen. Leningen zijn voor investeringen, niet voor consumptie.
Martijn van Oosterhout Delft

Wilma van Meteren vervangt enkele weken Monic Slingerland, chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt zij een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden