OpinieEnergie

Laten we wél volop investeren in de inpassing van waterstof

null Beeld

Laten we geen energie verspillen aan niet optimale oplossingen als biomassabijstook, aldus Henk Willem van Dorp, rentmeester en voorzitter waterstof community TVVL.

Henk Willem van Dorp

Met stijgende verbazing heb ik kennisgenomen van het artikel van de Ernst Worrell. Op basis van onduidelijke argumenten wordt een doembeeld geschetst van de inpassing van waterstof in ons energiesysteem. Dat dit nadelige effecten zou hebben voor het milieu is ver bezijden de werkelijkheid.

Gesteld wordt dat alle waterstof in Nederland uit aardgas gemaakt wordt. Dat is nu zo, maar dat blijft niet zo. Het is op termijn veel goedkoper om waterstof duurzaam op te wekken met behulp van zon en wind wereldwijd.

Wereldmarkt

Als Nederlander leren wij dat je moet vissen waar de vis zit. Bij energieopwekking krijgen velen dan ook improductieve, romantische ideeën dat dit binnen de erf- of gemeentegrens moet. Terwijl de energiemarkt een wereldmarkt is. Hiertoe worden momenteel wereldwijd grote stappen gezet op met name het gebied van productie, schaalgrootte, efficiencyverbetering en dus kostenreductie.

Concrete voorbeelden hierbij zijn:

1. Kostprijsreductie opwekking: dachten we vorig jaar nog dat de bodem met €0,015/ KWh bereikt was, in april 2020 is bij de aanbesteding in Abu-Dhabi een prijs van zonnestroom gerealiseerd van €0,0124 / KWh.

2. Rendementsverbetering: groene waterstof wordt opgewekt met behulp van elektrolyse. Jarenlang was het rendement circa 70 tot maximaal 80 procent. Door toepassing van andere materialen kan het rendement fors verbeterd worden tot boven de 90 procent.

3. Verlagen transportkosten. Het wereldwijd transporteren van vloeibare waterstof is energetisch gezien slecht en kostbaar. Het vloeibaar maken van waterstof gebeurt met een proces van diep-koelen tot -253 graden Celsius. In het EU-plan van Timmermans wordt de opwekking in Noord-Afrika rechtstreeks gekoppeld aan het Europees gasnet. Hierdoor daalt het energieverlies door transport van 6 KWh/kg naar circa 1 KWh/kg.

Versnellen

Door deze combinatie van schaalgrootte en procesverbetering ontstaat er een forse prijsdaling. De ontwikkeling lijkt sterk op de prijs/prestatieverbetering van zonne-energie. Als je dit extrapoleert, lijkt een vergelijkbaar prijsniveau als elektriciteit (opgewekt door fossiel of wind en zon) hier haalbaar in de toekomst. Dit zal het tempo van de transitie enorm versnellen.

Een wezenlijk onderdeel en voordeel van de waterstofinpassing is met name de combinatie van onze energiesystemen op decentraal niveau. Slechts 20 procent van de energievoorziening van dit land gaat via elektriciteit. De rest gaat via fossiel.

Met behulp van waterstof kan heel eenvoudig op decentraal niveau van gas elektriciteit worden gemaakt, en andersom. Hierdoor kunnen wij de investeringen van vele miljarden in het onnodig verzwaren van het elektriciteitsnet besparen en investeren in lokale omvormers.

Geen energie verliezen

Bovendien gaan we nu door met veel verborgen kosten: als BV Nederland verspillen we veel geld door de subsidie van biomassabijstook. Daar waar het restafval betreft valt er nog wat voor te zeggen, maar ik denk dat de 8 miljard euro die hier de komende jaren mee gemoeid is aanzienlijk beter benut kan worden.

Laten we geen energie verliezen in suboptimale oplossingen zoals biomassabijstook en niet-intelligente netverzwaringen. Laten we volop investeren in de inpassing van waterstof. Mijn advies is om het goud in de juiste pot te stoppen en te investeren in een waterstofsnelweg waarbij onnodige afslagen worden vermeden.

Lees ook:

Waterstof is niet de pot goud bij de regenboog

Is waterstof dé unieke kans voor verduurzaming, zoals het ministerie schrijft? Nee, zeker niet voor woningen, aldus Ernst Worrell, hoogleraar energie, grondstoffen en technologische veranderingen, verbonden aan de Universiteit Utrecht

TNO waarschuwt: overdrijf de waterstofdroom niet

Waterstof gaat Nederland helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Maar verwacht er vooral geen wonderen van, waarschuwt TNO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden