null

OpinieVrolijkheid

Laten we ons best doen om te blijven lachen in coronatijd

Beeld

Onze gelaatstrekken veranderen in coronatijd. Dat komt doordat we minder lachen, concludeert Wilhelm van Zuyden, lezer te Leiden. 

Het viel me op toen ik onlangs met de buurman sprak. Het leek wel alsof zijn gezicht was veranderd ten opzichte van hoe ik het meende te kennen. Zou het vermoeidheid zijn? Of was er iets anders aan de hand?

In gesprekken ging ik de gezichten van bekenden wat beter observeren en nam wat selfies en vergeleek die met foto’s van een jaar geleden. De voorlopige conclusie was dat al onze gezichten allemaal minder vrolijkheid leken uit te stralen. Lachrimpels rond de mond en ogen waren minder diep en minder zichtbaar.

Zou het kunnen dat we minder zijn gaan lachen sinds maart 2020 en dat daardoor een (tijdelijke) verandering van ons gelaat was opgetreden? Zijn we door het terugschroeven van fysieke ontmoetingen minder vaak grappen en komische belevenissen met elkaar gaan delen? En vooral: lachen we minder hardop wanneer we grappen horen of lezen?

Nader onderzoek

Dit vroeg om nader onderzoek, dus begon ik bij te houden hoe vaak per dag ik eigenlijk hardop lachte. De uitkomst loog er niet om. Er waren zelfs dagen dat ik niet hardop lachte.

Er waren significant minder momenten die aanleiding gaven tot hardop lachen. Als liefhebber van de lach mis ik cabaret en comedy en zie ik uit naar de heropening van theaters en podia. Online-voorstellingen zijn weliswaar een tijdelijk doekje voor het bloeden, maar zoals veel cabaretiers en bezoekers aangeven zijn dit geen volwaardige vervangers voor het echte werk.

Nu is het bekend dat minder lachen negatieve gevolgen kan hebben voor iemands gemoedstoestand. Maar of minder lachen ook gevolgen kan hebben voor onze gelaatstrekken geniet minder bekendheid. Ik heb geen wetenschappelijke onderbouwing voor mijn bevindingen, maar ik kan me haast niet voorstellen dat het minder plooien van het gezicht in lachstand, geen gevolgen heeft voor de stand van het gezicht.

Kleine dingen van alledag

De vraag is nu hoe we de lach weer terugkrijgen in ons gelaat. Zolang we nog niet teruggaan naar het oude normaal met volle theaters, festivals en ontmoetingen met de hele vriendengroep en familie, zullen we op een andere manier moeten zorgen voor meer lach op het gezicht. Daarom zou het goed zijn om de humor te blijven zien van de kleine dingen van alledag. 

Laten we vooral blijven lachen om de grappige en onverwachte dingen, op straat, in de supermarkt en in het verkeer. Samen krijgen we de lach weer terug op ons gezicht.

Lees ook:

Ziek, somber of in quarantaine? Postactie zorgt voor feestje op de deurmat met stapels kaarten en cadeautjes

Hoe leuk is het om in deze tijd kaartjes en kleine cadeautjes te ontvangen, maar ook om ze te sturen? Via het initiatief FeestjeOpDeDeurmat van Saskia Veldhuis-Eichelsheim sturen mensen post naar anderen die het goed kunnen gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden