null

OpinieEconomie

Laten we na #stayathome nu mensen redden met #getoutthere

Een mooie prestatie dat het coronavirus inmiddels onder controle is. Nu wordt het tijd de dingen ook echt te doen die als veilig worden beschouwd, schrijft Joëlle van der Pol van activiteitencentrum The Team Building in Utrecht.

Joëlle van der Pol

Sinds maart balanceert Nederland op een dun koord met aan de ene kant een afgrond van een volksgezondheidcrisis en aan de andere kant een instortende economie. Ik benijd de beleidsmakers niet die wekelijks moeilijke beslissingen nemen. Juist of niet, dat valt alleen achteraf te zeggen, maar we moeten vooruit. Als Nederlanders hebben we massaal gehoor gegeven aan de dwingende oproep #stayathome. Met z’n allen hebben we levens gered en ik ben trots op deze collectieve winst.

Maar het ging ook gepaard met veel verlies. Allereerst natuurlijk de levens die Covid-19 eiste. De overdruk op het zorgpersoneel en andere kritieke beroepen. Maar ook door de neveneffecten van het beleid. De zorgmijding, vereenzaming, meer mishandelingen en de toegenomen onderwijsachterstand. Het zag er somber uit en men was desperaat op zoek naar een glimpje hoop.

Contact op veilige afstand

De ergste uitbraak van het virus is inmiddels voorbij in Nederland. Het zwaartepunt van het beleid is verschoven van een lockdown naar het advies ‘vermijd de drukte’. We wilden toch graag weer een beetje terug naar normaal? Iets meer sociaal contact, op veilige afstand? Ik verwachtte een stormloop op tafeltjes, tickets en vakanties in eigen land. Maar het bleef lang erg stil op de terrassen en pleinen hier in Utrecht en elders in het land. ‘Nog een beetje eng’ of ‘ja, het is vast al volgeboekt’, hoorde ik veel. Maar ook ‘het regent’ en ‘ik vind er niks aan met anderhalve meter’. Mensen alsjeblieft: als het je plicht is om binnen te blijven om de zorg te redden, is het dan nu niet ook je plicht om naar buiten te gaan om de economie te redden?

Zelf ben ik ondernemer in Utrecht, mede-eigenaar van een activiteitencentrum. Normaal lopen hier in een weekend makkelijk duizend bezoekers rond voor het escapen, bijlwerpen en karten. Zelfs met de anderhalvemeterregel is er plek voor ruim vijfhonderd mensen. Er waren er afgelopen weekend rond de vijftig. Ik zou er bijna om lachen als het niet zo ongelofelijk triest was.

Waar is iedereen?

En wij zijn niet de enigen die geraakt worden. Onze leveranciers tuimelen vrolijk mee de ellende in, de hele keten staat onder spanning. Laten we eerlijk zijn, de tegemoetkoming TOGS is een lachertje, de NOW dekt lang niet alle lasten en het overbruggingskrediet smelt als sneeuw voor de zon. Dit is voor niemand meer lang vol te houden. Wij kunnen gaan omvallen en onze leveranciers kunnen omvallen. Er zijn al bedrijven omgevallen.

Zonde, iedereen heeft zo zijn best gedaan om lijnen op de vloer te tekenen en boekingsmodules te regelen. Desinfectiezuilen, handschoentjes en mondmaskers zijn tegen woekerprijzen gekocht. Alles om het veilig te maken, zodat jij er weer op uit kan. Het mag weer, het is veilig geacht en het is nodig.

Dieptepunt

Het is nodig omdat de andere kant van de afgrond ook een onvoorstelbare diepe put ellende is. We stevenen af op een ongeëvenaarde crisis met torenhoge werkloosheidsniveaus: nummer één aanleiding voor een depressieve, boze en behoeftige bevolking. Het verslechtert onze kwaliteit van leven én leidt tot verlies van levensjaren. Meer dan eens was een crisis de aanleiding voor het ontstaan van hongersnood, migratie en oorlogen. Ik wil me niet eens voorstellen wat ons absolute dieptepunt zou kunnen worden.

Dus, de volgende keer dat je overweegt om het teamuitje op te schorten, toch niet op vakantie te gaan of even geen live sociale afspraken te maken, bedenk dan dat #getouthere ook mensen redt.

Lees ook:

Er rolt vanaf dit najaar een golf aan faillissementen door Nederland

Als gevolg van de coronacrisis schiet het aantal faillissementen omhoog na de zomer.

‘De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis, ook een sociale’

Vijftien burgemeesters vragen aandacht en geld om de door het coronavirus ‘groeiende tweedeling’ door het coronavirus aan te pakken. Tilburg-Noord is zo’n wijk waar veel bewoners moeite hebben om sociaal aan te haken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden