Commentaar

Laten we hopen dat president Joko Widodo nu wél doet waar velen op hoopten

Indonesische president Joko WidodoBeeld AFP

Als we de exitpolls in Indonesië mogen geloven is de zittende president Joko Widodo woensdag voor een nieuwe termijn verkozen. De 57-jarige voormalige meubelverkoper eiste de overwinning daarom met enig recht op. Helaas deed zijn tegenstrever Prabowo Subianto hetzelfde. 

Zo is de verkiezingsuitslag in de derde democratie van de wereld, met bijna 200 miljoen kiesgerechtigden, bij voorbaat in twijfel getrokken. Dat is jammer. En er is wel meer jammer aan deze electorale strijd. Zoals dat die gedomineerd werd door de wijde verspreiding van nepnieuws - vooral gericht op het opjutten van intolerante religieuze en etnische sentimenten onder de bevolking.

Daardoor kon Widodo niet alleen campagne voeren op zijn prestaties als president: de gestaag groeiende economie of de grote infrastructurele projecten die onder zijn leiding werden opgeleverd, zoals een metrolijn in Jakarta. Hij moest zich óók verwoed verweren tegen berichten dat hij een christen zou zijn, of misschien wel een etnische Chinees of communist. Dat zijn etiketten waarmee je in Indonesië dusdanig in diskrediet kan geraken dat het je de overwinning kost.

Kijk maar naar het lot van Widodo's voormalig bondgenoot, de christen 'Ahok', gouverneur van Jakarta, die op dubieuze gronden voor godslastering werd vervolgd, zijn herverkiezing misliep en in 2017 in de gevangenis belandde. Widodo zag zich destijds genoodzaakt om zijn handen van Ahok af te trekken. In zijn campagne moest hij vervolgens alles uit de kast halen om zich als vrome moslim te presenteren. Een retourtje Mekka, vlak voor de verkiezingen, was daar onderdeel van. Evenals, eerder al, het benoemen van een zeer conservatieve islamitische geestelijke als zijn running mate.

De hoop die voor de eerste verkiezing leefde dat Widodo de onverdraagzaamheid en schending van mensenrechten zou terugdringen, was sowieso al vervlogen. Als er al iets is gebeurd de afgelopen jaren, is het dat onverdraagzaamheid is versterkt, en niet alleen op sociale media. Er zijn (fysieke) geweldcampagnes tegen bijvoorbeeld homoseksuelen, en 'andersgelovigen' worden geïntimideerd. Islamistische knokploegen slaan bars en disco's kort en klein, christenen zijn niet meer veilig in hun kerken. De politie of autoriteiten kijken vaak de andere kant op.

Widodo, in eerste instantie toch verkozen als hervormer, deed weinig om het intolerante maatschappelijke klimaat aan te pakken - of misschien durfde hij niet. Laten we hopen dat hij in zijn tweede presidentstermijn de schroom van zich afschudt en wel doet waar velen op hoopten: de rechten van álle Indonesiërs beschermen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees eerdere afleveringen op trouw.nl/commentaar

Lees ook:

Gematigde Jokowi wint verkiezingen in Indonesië

Zittend president Joko Widodo – ‘Jokowi’ in de volksmond – heeft woensdag de presidentverkiezingen in Indonesië gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden