CommentaarVluchtelingen

Laten we een ding niet vergeten: het gaat om kinderen in die Griekse kampen

Hoe moeten we de oproep van een deel van de CDA-achterban zien, om vijfhonderd kinderen uit Griekse opvangkampen naar Nederland te halen? In sommige reacties klonk door dat men het laat vindt, deze actie­­, want de modder, uitzichtloosheid en wantoestanden op Lesbos zijn al lang geen voorpaginanieuws meer. Of naïef, die kinderen zouden helemaal geen wees zijn, hun vaders en moeders zouden ze achterna willen reizen. Nog daargelaten of zo’n oproep van lokale CDA-afdelingen in Den Haag politiek gezien een deuk in de boter­­ slaat, aangezien de coalitiepartijen vorige maand al een compromis hierover sloten. Nederland wilde aanvankelijk geen kinderen opvangen, maar zegde vooral onder druk van D66 en ChristenUnie toch financiële steun toe aan de opvang van deze kinderen binnen Griekenland.

Toch zijn er meerdere redenen om deze oproep serieus te nemen. Allereerst raakt ze kern van het vraagstuk waar de christen-democraten sinds de mislukte samenwerking met de partij van Wilders mee worstelen. Wil het CDA een echte middenpartij zijn of zich rechts van het midden verankeren? Staat het voor conservatisme, en wat voor soort? Hoe geeft het CDA vorm aan waarden als barmhartigheid? Wat betekent het aloude rentmeesterschap nog in het gepolariseerde klimaatdebat? De menswaardige opvang van vluchtelingen, of die nu in Europa, aan de rand van Europa of in Nederland plaatsvindt, is bij uitstek zo’n kwestie waar deze principiële, voor het CDA christelijke waarden aan getoetst kunnen worden. In die zin is deze oproep een belangrijk correctief signaal van de achterban.

Gevaarlijkste reis van hun leven

De oproep laat daarnaast het duivelse dilemma zien rond vluchtelingen en migranten: houd je door steun en opvang aan te bieden een systeem van mensensmokkel in stand, van mensen die zelfs bereid zijn hun kinderen de gevaarlijkste reis van hun leven te laten maken? Datzelfde dilemma speelt bij het redden van boten met mensen op de Middellandse Zee, waar mensensmokkelaars in hun cynische handel op rekenen. Wat betekent dat voor menswaardige opvang, zelfs voor hulp die ter plekke wordt geleverd, of voor het recht op asiel?

De lokale CDA-afdelingen zijn (voorlopig) de laatste in een lange rij van gemeenten, prominente wetenschappers, oud-politici en organisaties die in dit geval een helder antwoord geven: het gaat hier om kinderen. Kinderen die door hun ouders, of andere volwassenen in mensonterende omstandigheden verzeild raakten en die een betere toekomst verdienen. Wat hun opvang betreft heeft Griekenland – met of zonder Europese steun – nog niet laten zien dat het die kan bieden. Om die reden streken andere landen al met de hand over het hart.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden