null Beeld

Lezersreacties

Laten we dan ook meteen die idiote, seksistische naaldhakken voor tv-presentatrices afschaffen

Redactie Trouw

Wat is er allemaal tegen mij gezegd en gedaan?

Het doet mij meer dan verwacht, de uitzending van Boos over The Voice of Holland, mijn favoriete guilty pleasure op de vrijdagavond. Dat mannen in hoge machtsposities (on)bewust vrouwen intimideren en vernederen is aan de orde van de dag. Ook in organisaties waar ik heb gewerkt. Gelukkig was 99 procent van de mannen prima. Maar die ene procent zit er altijd tussen, van de sportwereld tot de overheid. En dus ga ik nu na: wat is er allemaal tegen mij gezegd en gedaan, in een zeer ongelijke machtsverhouding? Ik dacht altijd: ik sta mijn mannetje wel, als vrouw wordt er immers van je verlangd dat je ‘mooi’ en dienstbaar bent. En met die ander heb je vaak een band als meerdere of collega. Ben jij dan als jonge meid degene die iemand zijn kop moet laten rollen? Nu besef ik pas dat dit grijze gebied niet mijn probleem was, maar een maatschappelijk probleem, een gebrek aan gedragen gedragsregels. En het is overal, ook buiten Talpa, van ‘onschuldige grapjes’ over je uiterlijk tot vastgeroeste seksistische rolverdelingen (‘maak jij (vrouw) de notulen’). Ik mis nu mijn vaste tv-avondje, maar wat een winst dat we nu de discussie (en helaas beerput) openbreken. Ik droom van de vrijheid die dat oplevert.

Anne Schaap, Zeist

Kwetsbaren opsluiten, een slecht idee

Denk je dat het idee een stille dood is gestorven, oppert Erik-Jan Vlieger (Trouw, 21 januari) om ‘ouderen’ en/of ‘kwetsbaren’ op te sluiten, pardon ‘te beschermen’. Ik ken oude mannen van veertig en jonge blommen van tachtig die het hele land doortreinen. Als 64-jarige, bijna-over-de-datum volgens de Vlieger-indeling, wil ik graag zelf uitmaken of ik naar een theatervoorstelling ‘met strenge maatregelen en mondkapjes’ ga of naar een avond ‘voor de anderen’. Laat Vlieger zijn creativiteit inzetten om de boostervaccinatiegraad te verhogen. Daar hebben we echt wat aan.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Inzicht krijgen in seks en macht

Ephimenco schaart alle kijkers van het programma Boos over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice onder de noemer ‘verlekkerd volk van voyeurs’. (Trouw, 21 januari) Is het niet bij hem opgekomen dat er ook vrouwen en mannen waren die niet hebben gekeken vanwege de sappige details, maar om meer zicht te krijgen op de mechanismen van seks en macht?

Marianne Bogaard, Rotterdam

Presentatrices op naaldhakken

Nu er naar aanleiding van The Voice flink geschoffeld gaat worden in het medialandschap is dat meteen een mooie aanleiding om het idiote, seksistische kledingvoorschrift voor tv-presentatrices af te schaffen dat ze dwingt op naaldhakken van minstens 10 centimeter voor de camera te verschijnen.

Coen Eggen, Kelmond-Beek

Veroordeelde terroriste bij de VVD

Veel aandacht voor The Voice. Maar over de commotie rond Wilders lees ik weinig. In de afgelopen dagen heeft hij heftige kritiek geleverd op het zwijgen door de VVD en Rutte over de veroordeelde terroriste Soumaya Sahla, voormalig lid van de Hofstadgroep, die nu door Bolkestein is binnengehaald als adviseur. Slechts een enkeling toonde tijdens het debat begrip voor Wilders. Je zou verwachten dat deze al jaren met de dood bedreigde politicus breed wordt gesteund in zijn verbazing en bezorgdheid. Welke andere politicus wordt al zeventien jaar dag en nacht zwaar beveiligd en leeft als een gevangene?

Kees van Wijngaarden, Dordrecht

Nathan der Weise en Kuru

Met belangstelling heb ik op 22 januari het interview met de heer Kuru gelezen. Ik kreeg een associatie met het toneelstuk ‘Nathan der Weise’ van Gotthold Ephraim Lessing, dat ik ooit voor mijn boekenlijst Duits heb gelezen. Dat toneelstuk gaat over verdraagzaamheid tussen de drie monotheïstische religies. Grappig toeval: Lessing is geboren op, jawel, 22 januari (1729).

André Tanis, Akkrum

Vervang mondkapje door mond-neusmasker

Het woord ‘mondkapje’ staat in de officiële coronamaatregelen van de overheid. Veel mensen nemen dat letterlijk en dragen het dus niet over hun neus. Maar dat werkt niet. Vervang het woord ‘mondkapje’ dus overal (ook bij winkels en in het ov) door ‘mond-neusmasker’. Hopelijk komt dit nog op tijd voor de volgende persconferentie?

Noks Nauta, Zeist

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden