Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Laten we accepteren dat Noord-Korea kernwapens heeft

Opinie

Michiel Hoogeveen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un tijdens zijn nieuwjaarsspeech. © anp
Kernwapens

In zijn Nieuwjaarstoespraak deed de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een handreiking naar het buitenland. Maar net als ieder jaar ging alle aandacht in dat buitenland uit naar de nucleaire activiteiten van Noord-Korea. Terwijl de toespraak vooral ging over de verbetering van de relatie met Zuid-Korea en economische ontwikkeling.

In het Westen zijn wij gefixeerd op dat nucleaire wapenprogramma. Het is misschien logisch, aangezien het een potentiële bedreiging vormt. Maar dat het land nucleaire wapens ontwikkelt, weten wij sinds jaar en dag. Net als dat de sancties niet hebben gewerkt en de situatie op het Koreaanse schiereiland een kruitvat is geworden. Het is dan ook tijd voor nieuwe inzichten en een andere aanpak.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea voerden de afgelopen jaren een beleid van 'strategisch geduld'. Dit houdt in: Noord-Korea diplomatiek negeren en doorgaan met economische sancties zolang Pyongyang de ontwikkeling van de nucleaire wapens niet stopt.

Dit beleid heeft nergens toe geleid: de Noord-Koreaanse regering heeft de nucleaire capaciteiten uitgebreid, en het Westen is de controle over Noord-Korea volledig kwijt. Er gelden voor Noord-Korea al zoveel sancties, dat er nauwelijks nog mogelijkheden zijn om effectief druk uit te oefenen.

Een oplossing werd op 1 januari door Kim op een presenteerblaadje aangeboden. In tegenstelling tot wat veel media doen geloven, ging zijn toespraak voornamelijk over de verbetering van de economie van zijn land. Volgens Kim moet Noord-Korea zich economisch ontwikkelen op het gebied van metallurgie, landbouw en energie. Om dit te realiseren, heeft hij zijn beleidsmakers de opdracht gegeven een nieuw economisch beleid op te stellen.

Tegelijkertijd gaf hij ook aan dat hij graag met het buitenland wil samenwerken, zolang zij de onafhankelijkheid van Noord-Korea zullen respecteren. Hij nodigde de 'zuidelijke landgenoten' zelfs uit om de tafel te gaan zitten en de relaties te verbeteren. Ondanks de ontwikkeling van nucleaire wapens geeft Noord-Korea dus aan dat het economisch wil hervormen en openstaat voor toenadering en samenwerking.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Lees verder na de advertentie
De Verenigde Staten en Zuid-Korea voerden de afgelopen jaren een beleid van 'strategisch geduld'. Dit houdt in: Noord-Korea diplomatiek negeren

© anp

Randvoorwaarden

Om veranderingen te bewerkstelligen in Noord-Korea moet het Westen ingaan op de uitnodiging van de jonge leider. Het Westen moet de randvoorwaarden, die eisen dat het land stopt met het nucleaire programma, laten vallen. Om Noord-Korea te veranderen moet het Westen grootschalig in het land gaan investeren, iets waar Kim klaarblijkelijk om vraagt.

Noord-Korea heeft de afgelopen jaren al speciale economische zones voor buitenlandse handel opgezet. Bovendien draait het tegenwoordig op een grijze markteconomie en is een middenklasse in opkomst. Grootschalige investeringen, met steun van westerse overheden, zullen leiden tot structurele hervormingen.

Daarnaast is het belangrijk om in te gaan op de uitnodiging om de dialoog aan te gaan. Om te beginnen kunnen de VS en Zuid-Korea aangeven te stoppen met de jaarlijkse militaire oefeningen en provocaties bij de Noord-Koreaanse grens. In ruil daarvoor kan Kim beloven te stoppen met de nucleaire testen.

Deze aanpak vereist een ongekende paradigmaverschuiving in internationale betrekkingen. Maar de situatie op het Koreaanse schiereiland is alleen maar nijpender geworden. Ingaan op de handreiking van Kim is noodzakelijk om vooruitgang te boeken.

Misschien dat de nieuwe president Trump in de nabije toekomst een doorbraak kan forceren. Maar gezien zijn reactie op Kims toespraak lijkt dit ver weg. Bereid je tot die tijd voor om vaker in het nieuws te lezen over de nucleaire testen van Noord-Korea.

Door Michiel Hoogeveen, politicoloog en Noord-Korea watcher.

Misschien dat de nieuwe president Trump in de nabije toekomst een doorbraak kan forceren. Maar gezien zijn reactie op Kims toespraak lijkt dit ver weg

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
De Verenigde Staten en Zuid-Korea voerden de afgelopen jaren een beleid van 'strategisch geduld'. Dit houdt in: Noord-Korea diplomatiek negeren

Misschien dat de nieuwe president Trump in de nabije toekomst een doorbraak kan forceren. Maar gezien zijn reactie op Kims toespraak lijkt dit ver weg