Commentaar
Lang leve de polderpiet
Vier kilometer dranghekken, toegangspoorten en tassencontrole, zeshonderd agenten en de Zaan die ervoor zorgt dat de intocht ‘in de rug gedekt’ is. Welkom bij het kinderfeest ‘De intocht van Sinterklaas’.
In de aanloop naar de intocht bij de Zaanse Schans, live op televisie te zien, is de discussie over de kleur van Piet nog hoger opgelopen dan vorig jaar. Toen hielden de zogeheten blokkeerfriezen anti-zwartepietdemonstranten tegen op de snelweg. Nu heeft Sinterklaas nog vóór zijn aankomst in Nederland een doodsbedreiging ontvangen, supporters van voetbalverenigingen maken zich op om eventuele anti-zwartepietdemonstranten tegen te houden, per rechter is geprobeerd een verbod op Zwarte Piet bij de intocht af te dwingen.
Intussen bleek er in Zaanstad maar weinig belangstelling voor de vier dialoogavonden die de gemeente over dit onderwerp had georganiseerd. Slechts voor één avond waren er voldoende belangstellenden. Die avond verliep opvallend rustig, zoals het bij een dialoog betaamt.
Terwijl de sterkste voor- en tegenstanders van Zwarte Piet verder polariseren, ondergaat de meerderheid van de bevolking gelaten hoe het volksfeest wordt opgetuigd met acties en bedreigingen. Uit peilingen blijkt vooral dat de meesten wel klaar zijn met alle discussies.
Overschaduwd
Tegelijkertijd is de mening over de kleur van Piet, zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van tv-programma ‘EenVandaag’, wel degelijk langzaam maar zeker aan het verschuiven. De roetveegpiet lijkt definitief het alternatief te worden voor Zwarte Piet; de stroopwafelpieten en andere varianten hebben het afgelegd. Dat van die schoorsteen is ook een sterk verhaal, en maakt het mogelijk heel geleidelijk lichtergekleurde pieten in te zetten. De ‘polderpiet’, resultaat van dialoog en over en weer een beetje water bij de wijn, past prima bij het merendeel van de Nederlandse bevolking.
Het is jammer dat het Sinterklaasfeest overschaduwd wordt door dit heftige debat. Maar het is ook een teken dat zwarte Nederlanders hun plek in de samenleving opeisen, dat ze het Sinterklaasfeest ook als hun feest beschouwen. Witte Nederlanders zullen moeten erkennen dat zij daar recht op hebben. De kinderen, om wie het natuurlijk allemaal te doen is, hebben daar alvast geen moeite mee. Als het maar feest is, vertelden ze de kinderombudsman van Zaanstad.
Het gaat om de kinderen, zeggen de strijdende volwassenen. Als ze dat echt menen, moeten ze ervoor zorgen dat Sinterklaas een feest is voor alle kinderen, wit en zwart, en dat het niet overschaduwd wordt door een keihard debat. En daar gaat die gematigde onderstroom in dit debat langzaam maar zeker voor zorgen.
Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.
Lees ook:
Het woord ‘kinderfeest’ lijkt veel te verklaren, maar dat is slechts schijn
We gaan prat op onze vrijheid van meningsuiting, schrijft Stevo Akkerman. ‘Maar de gedachte dat de vrijheid van meningsuiting geldt voor alle burgers, kan dan weleens in de verdrukking raken, en dat geldt ook voor de vrijheid van demonstratie. Kijk wat er gebeurt rond Zwarte Piet, een van ‘de iconen van de Nederlandse cultuur’, om met De Telegraaf te spreken.’