Commentaar

Lang hielden Europese ‘fractiegenoten’ Orbán de hand boven het hoofd, maar dat front is aan het afbrokkelen

De Hongaarse premier Orbán aan het woord in de plenaire zaal in Straatsburg. Beeld AFP

Het wordt vandaag een spannende dag in het Europees Parlement. 

Voor de allereerste keer stemmen de parlementariërs over de wenselijkheid van een zogenoemde ‘artikel-7-procedure’, het lange politieke proces waarmee EU-lidstaten gestraft kunnen worden voor het schenden van de democratische en rechtsstatelijke principes van de unie.

Eerder begon de Europese Commissie een dergelijke procedure tegen Polen, nu is het de beurt aan het parlement om daarop aan te sturen. Het doelwit: Hongarije. Dat land, zo stelde Hongarije-rapporteur van het parlement Judith Sargentini vast, heeft de persvrijheid ingeperkt, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht uitgehold, en de positie van onafhankelijke maatschappelijke organisaties ondermijnd. Ook worden de rechten van minderheden in het land geschonden.

De Hongaarse premier Viktor Orbán stelde zich gisteren voorafgaand en tijdens het parlementaire debat over de kwestie stevig tegen de aantijgingen teweer. De hele stemming is volgens hem een poging tot ‘wraak’ van eurofiele types die het niet kunnen hebben dat Hongarije pal staat voor de eigen natie, en weigert een immigratieland te worden.

Pesten

Maar zo zit het toch niet helemaal. Zo verwierp de conservatieve Oostenrijkse premier Sebastian Kurz de suggestie dat artikel 7 ingezet zou worden om de Hongaren te pesten vanwege hun migratiestandpunt. “Op het vlak van de rechtsstaat en democratie kan er geen compromis zijn”, aldus de premier, die daarmee zijn partijgenoten in het europarlement opriep om de strafprocedure tegen Hongarije te steunen.

Dat zal een streep door Orbáns rekening zijn, wiens Fidesz-partij lid is van de Europese Volkspartij, het conservatieve blok dat het grootste is in het parlement. Lang hielden Europese ‘fractiegenoten’ Orbán de hand boven het hoofd, maar dat front is aan het afbrokkelen. Niet alleen de Oostenrijkse conservatieven zullen vandaag waarschijnlijk voor artikel 7 stemmen, dat zullen ook de CDA-parlementariërs doen. Er is een tweederde meerderheid nodig om de lidstaten officieel op te roepen de strafprocedure te starten (het parlement kan dat zelf niet); veel zal afhangen van de Duitse en Spaanse conservatieven, die nog twijfelen over hun positie.

Het zou goed zijn als zij de kant van de rechtsstaat kiezen en vóór stemmen. Orbán heeft zijn land de laatste jaren een ondemocratische, autoritaire richting in gestuurd. Ook al zal een procedure in een later stadium waarschijnlijk stuiten op een veto in Warschau of een andere hoofdstad, het minste dat het parlement kan doen, is een duidelijk signaal afgeven: het respecteren van de rechtsstaat is een fundament van de EU.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Alle eerder verschenen commentaren van Trouw vindt u hier.

Lees ook:

Premier Orbán: Europees Parlement beledigt Hongarije

Het wordt woensdag een spannende dag in Straatsburg als wordt gestemd over Hongarije. Het land zou de waarden van de EU met voeten treden en heeft veel te verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden