null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Lacht u nog wel in coronatijd? En helpt het?

Monic Slingerland

Dat kwam even hard aan, de maatregelen die premier Rutte woensdag in zijn persconferentie aankondigde. Nog maar een persoon per dag mag er op bezoek komen. Beperking van het vliegverkeer met landen waar ernstige besmettingen zijn. En dan ook de avondklok. Het lachen vergaat je.

Afgelopen zaterdag schreef lezer Wilhelm van Zuyden in deze krant een opiniebijdrage over zijn lach­gedrag in coronatijd. Dat was minder geworden, concludeerde hij en in zijn omgeving zag hij hetzelfde. Sinds maart vorig jaar lachen we minder. Wat dat inhoudt, is duidelijk. Gezichten staan strakker, mondhoeken staan recht, of een tikje naar beneden, ogen getuigen van een serieuze gemoedstoestand. Natuurlijk is dat maar een indruk, want wie houdt van zichzelf bij hoe vaak er een lach klinkt, laat staan of dat een grinnik is, een giechel, een beschaafd ‘hahaha’ of een vrolijk gebulder? Geïnspireerd door deze lezer ging ik bij mezelf na hoe dat zit met het lachen, de laatste maanden. Lastig. Ik heb geen papier met streepjes in de kamer hangen om te turven.

Sommige handelingen zijn meetbaar. Zo weet ik dat ik op 10 februari 2020 voor het laatst bij de kapper geweest ben, op donderdag 12 maart 2020 voor het laatst op de redactie van Trouw in Amsterdam. Maar wanneer heb ik het laatst hard gelachen? En bij welke gelegenheid was dat? In ieder geval bijna elke dag bij het openslaan van Trouw op pagina 2, waar Anton Dingeman zijn avonturen beleeft. En verder vaak bij de tv. Elke avond is er wel iets te lachen om wat er te zien is op de buis. Meestal lachen we dan samen. Dat schijnt uit te maken. Samen lachen heeft een ander effect dan wanneer je in je eentje schatert, stelt hoogleraar psychologie aan de VU Paul van Lange in een toelichting op het gevolg van de aangekondigde beperkingen (Trouw, 21 januari).

We zijn groepsdieren

Ik denk dat samen lachen om iets dat op de tv gebeurt beter helpt tegen de somberheid dan sololachen, maar dat samen lachen om iets dat in de ontmoeting opborrelt, een veel groter positief effect heeft. Het kan over een hele dag een vrolijke glans leggen.

Somberheid is een irritante metgezel van corona. Als het virus iets laat zien is het wel dat we groepsdieren zijn, misschien meer dan we willen toegeven.

De noodzaak van ontmoetingen is in deze periode van strenge maatregelen alleen maar dringender geworden. Nu er maar een bezoeker per dag is toegestaan, kan spontaan langsgaan niet meer. Alle ontmoetingen thuis moeten op afspraak. ­Alleen een wandeling in een straat met huizen geeft nog een kans op een spontaan gesprekje, wanneer ­iemand net toevallig ook buiten is. Misschien helpt het om in gedachten weer terug te gaan naar zo’n vrolijk moment.

Vandaar mijn vraag: waar moest u onlangs om lachen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden