OPINIE

Laat ziektekostenverzekeraar verder kijken dan één jaar

Beeld ANP XTRA

Wisseling naar weer een goedkoper medicijn bespaart op korte termijn kosten, maar tast het vertrouwen van patiënten in geneesmiddelen aan. En dat kost uiteindelijk alleen maar meer, aldus apotheker Harm Geers en cardioloog Maurits van der Veen.

De recente berichten over vervuilde geneesmiddelen die in Nederland in omloop zijn, schaden het vertrouwen van onze patiënten in geneesmiddelen.

Sinds 2008 wordt de inkoop van generieke geneesmiddelen bepaald door zorgverzekeraars via het zogenoemde preferentiebeleid. Hierdoor zijn er flinke kosten bespaard. Maar het huidige beleid lijkt zijn doel voorbij te schieten. De betreffende generieke medicijnen zijn al zo goedkoop, dat het verder nastreven van nog lagere prijzen hiervoor risico’s met zich mee kan brengen.

Om de zorg betaalbaar en beschikbaar te houden, moeten de kosten beheerst worden. De hoogte van de ziektekostenverzekeringspremie staat erdoor onder druk. En die premie blijkt leidend in de keuze van de consument voor een verzekeraar. Echter, welke keuzes de ziektekostenverzekeraar maakt en welke gevolgen deze voor de kwaliteit van zorg heeft, wordt nauwelijks meegenomen in deze afweging.

De relatie van deze verzekeraar met zijn cliënt lijkt in ieder geval vluchtig. Het wisselen naar een zorgverzekeraar met een nog lagere premie ligt voor de hand en kan jaarlijks gebeuren, wat zelfs in de media aangemoedigd wordt.

Bijwerkingen

Wij denken dat de inkoop van medicatie tegen een telkens lagere kostprijs uiteindelijk ten koste gaat van de kwaliteit van zorg waar alle patiënten uiteindelijk recht op hebben.

Ten eerste zien wij dagelijks de problemen voortvloeiend uit het moeten wisselen van merk van medicijnen, wat veel vragen oproept in de apotheek en in de spreekkamer, met name bij de oudere patiënt. Mensen ervaren vaak bijwerkingen bij wisseling naar weer een ander, goedkoper merk. Uit onderzoek blijkt ook dat wisseling van medicatie, door de negatieve verwachting die dit met zich meebrengt, ook leidt tot minder effect van het geneesmiddel.

Ten tweede blijkt nu dus dat de kwaliteit van deze zeer goedkope geneesmiddelen kennelijk niet altijd op orde is. Het lijkt bovendien onmogelijk om uitgebreide controles hierop uit te voeren als de prijs onder druk blijft staan. De recente affaire met valsartan – uit voorzorg werd besloten tot een terugroepactie van medicijnen met deze stof – lijkt een duidelijk voorbeeld. Dit alles leidt tot een gebrek aan vertrouwen van de patiënt in het geneesmiddel. Hierdoor zullen zij die minder trouw innemen. De gevolgen (en kosten) van minder therapietrouw laten zich raden.

Winst

De mantra van de zorgverzekeraars blijft voorlopig dat het preferentie­beleid zoveel geld bespaard heeft. Dat klopt. Maar alleen als men kijkt naar de directe kosten van de betreffende generieke geneesmiddelen en niet wanneer de hierboven beschreven effecten meegenomen worden. Wij denken dat als overheid, verzekeraars, maar ook patiënten, anders gaan kijken naar het verzekeren van ziektekosten, er winst behaald kan worden. Op dit moment is de tijdshorizon van een ziektekostenverzekeraar één jaar voor haar verzekerden. Beter zou zijn om in te zetten op een langduriger relatie. Hierdoor neemt ook het belang voor de verzekeraar toe om te investeren in preventieve maatregelen. Denk daarbij aan maatregelen tot afvallen, stoppen met roken en het motiveren tot meer bewegen.

Het is ook de lange termijn die we voor ogen moeten houden om het grote probleem van kostenbeheersing aan te pakken. Dan zal niet alleen de prijs van de (reeds zeer goedkope) generieke ­geneesmiddelen belangrijk blijken te zijn, maar ook therapietrouw en therapievertrouwen en worden zo hopelijk minder risico’s genomen met betrekking tot de kwaliteit.

Het doel moet zijn dat de patiënt in samenspraak met zijn zorgverzekeraar en zorgverlener op zoek kan gaan naar het geneesmiddel dat netto het meest effect oplevert.

Lees ook:

Wordt het Nederlandse medicijnentekort verergerd door schimmige export?

Het woord schimmig keert geregeld terug in gesprekken over de geneesmiddelentekorten. Minister Bruins wil extra voorraden aanhouden, maar is dat zinvol zolang niemand weet hoeveel van die voorraden over de grens verdwijnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden