null

OpinieGroen bouwen

Laat woningbouw en nieuw bos hand in hand gaan, dat levert geld op

Beeld

Door woningbouw en bosaanplant samen te laten optrekken, vangen we vele vliegen in één klap, menen Vincent Lokin en Harry Boeschoten.

Vincent Lokin en Harry Boeschoten

Behalve ongemak, leed en diep verdriet heeft de coronacrisis ook inzichten gebracht. Zoals het belang van fysiek en mentaal welzijn; om weerbaar te zijn als het virus toeslaat, om goed te kunnen omgaan met onverwachte en soms radicale verandering van je levenspatronen. Welzijn lijkt steeds het kleine broertje van welvaart en verdient eigenlijk meer aandacht. Vandaar de oproepen om na de crisis niet naar het oude normaal terug te keren, maar juist te sturen op de dingen die van belang zijn voor een goed leven, nu en later.

Groen is een onmisbaar deel van een fijne leefomgeving, dichtbij en wat verder weg. Buiten zijn is goed voor je, van de wieg tot het graf, voor lichaam en geest. Daarnaast leggen bomen CO2 vast, vangt groen het water op en verlaagt het de temperatuur als het heet is. Goed voor de natuur, prettige recreatieomgeving, produceert hout, vangt fijnstof af en zuivert het water. Talrijke vliegen in één klap.

Onderaan het bossenlijstje

Tien procent van de oppervlakte van Nederland is nu bos, en daarmee staan we ergens onderaan het Europese lijstje. Dat moet anders en dat vinden ook Carola Schouten, de minister van LNV, en de provincies. Tien procent uitbreiding zegt de Nationale Bossenstrategie, waartoe kabinet en de provincies gezamenlijk het initiatief hebben genomen. De ambitie staat, en de invulling moet dit jaar concreet worden. De mate waarin dat lukt hangt af van de inspanning van de verschillende overheden, maar ook van de ‘maatschappelijke partners’.

Geld is er in potentie ook, gekoppeld aan de woningbouwopgave. Een simpele rekensom: er moeten tot 2030 bijna een miljoen woningen worden gebouwd, met een gemiddelde waarde van zeg 250.000 euro. Dat gaat dus om een totale investering van ruim 200 miljard euro. Als we hier een procent aan toevoegen ten gunste van bossen, dan is er voor dit groen 2 miljard euro beschikbaar.

Dat geeft de mogelijkheid (afhankelijk van de grondprijs) tientallen procenten van de gewenste bosuitbreiding te realiseren. De toekomstige beheerkosten zijn daarin dan meteen meegenomen overigens.

Ook economische waarde

En nu komt het echt goede nieuws: de businesscase is – ook in euro’s – positief. Behalve een flinke impuls voor de leefbaarheid wordt ook economische waarde gecreëerd: huizen in groene omgevingen worden hoog gewaardeerd en zijn aantoonbaar meer waard dan vergelijkbare huizen in een versteende omgeving.

Als we een conservatieve aanname doen en inzetten op ‘slechts’ 3 procent meerwaarde als gemiddelde over al die woningen, dan is er na aftrek van de kosten van bosaanleg nog steeds 2 procent over, die de gemeente, projectontwikkelaar en woningeigenaar onderling kunnen verdelen.

Bouw je daarbij met hout, dan levert dat ook nog eens een bijdrage aan ‘eeuwigdurende’ CO2-vastlegging in dat hout. Bovendien wordt er extra CO2-uitstoot bij de productie van andere bouwmaterialen voorkomen. De economische waarde van een betere volksgezondheid laat zich niet zo makkelijk meten, maar diverse onderzoeken laten duidelijk de positieve effecten van groen en natuur op de gezondheid zien.

Vaak wordt in grote bewoordingen gesproken over de radicale verandering die nodig is voor een duurzame, post-corona-economie. Meer bos en natuur is geen radicale verandering, maar levert wel veel op. Er is een groot maatschappelijk belang, de bos- en houtsector is er klaar voor, en er is geld. Wij roepen daarom alle partijen in de woningbouwsector (initiatiefnemers, gemeenten, ontwikkelaars, ontwerpers, aannemers en toekomstige bewoners) op om woningbouw en nieuw bos samen op te laten gaan. Nu is het moment!

Vincent Lokin is secretaris van het kernteam van de Coalitie Bos & Hout. Harry Boeschoten is bij Staatsbosbeheer programmadirecteur Groene Metropool.

Lees ook:

Natuurstichting roept Kamer op: sta niet toe dat boseigenaren een halve hectare bos mogen kappen

Een nieuwe natuurstichting wil dat minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselveiligheid) terugkomt van haar plan om het kappen van stukken bos ter grootte van een halve hectare toe te staan.

Een bos moet oud mogen worden, vinden bosbouwers

Om de bossen klimaatbestendiger te maken sturen bosbouwers nu eigen voorstellen aan de politiek. Bossen waarin bomen oud worden en vergaan zijn nodig om de rijkdom aan soorten planten en dieren te herstellen, schrijven ze.

De stikstofcrisis toont aan: we moeten sneller circulair gaan bouwen

De bouw mag dan stilliggen door de stikstofcrisis, de bedrijfstak is ook mede schuldig. Snelle vernieuwing is nodig, zegt architect en bestuurslid Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur Joop Bensdorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden