null

OpinieCorona

Laat Taiwan toe tot de WHO, dat kan levens redden

Al jaren dringt Taiwan aan op toelating tot de World Health Organisation. Dat moet nu écht gebeuren, betoogt Willem Offenberg, voormalig correspondent bij de Verenigde Naties.

De WHO hanteert een kaart van China waarop Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek staat ingekleurd. Wie op de website van de WHO zoekt naar gegevens over corona krijgt daardoor gemakkelijk de indruk dat in 2020 heel Taiwan was besmet. Taipei heeft de WHO verzekerd dat dit absoluut niet het geval was.

De regering van Taiwan dringt al jaren aan op toelating tot de VN-organisatie. Diplomaten uit Taipei mogen alleen de openbare zittingen van de assemblee in Genève volgen.

Peking ziet Taiwan als ‘afvallige provincie’

Taiwan was vanaf de oprichting van de Verenigde Naties in 1948 volwaardig lid van de WHO. Tot 1972, toen de Volksrepubliek China de zetel innam. Sinds 2016 is Taiwan ook de speciale waarnemersstatus, zonder stemrecht, ontnomen. Dit op gezag van Peking, dat een ‘één-China-beleid’ voorstaat en Taiwan beschouwt als een ‘afvallige provincie’.

Al in 2005 sloot Peking een geheim Memorandum of Understanding met de WHO, met daarin de afspraak Taiwan te boycotten. Elk contact tussen de WHO en Taiwan moet via Peking verlopen.

Trage bureaucratische molens

Maar bij plotseling uitbreken van een epidemie, zoals corona, kunnen trage bureaucratische molens en een gebrek aan transparantie levens kosten. Zo duurde het lang voordat China de ware omvang openbaarde van corona. En voordien van de omvangrijke sars-epidemie in 2003 én de vogelgriep in 2007. In Taiwan had sars voor 73 mensen fatale gevolgen. Met als voornaamste oorzaak een gebrek aan betrouwbare data.

Dat ontbreekt ook nu weer. Artsen in Taiwan bleven in de eerste helft van 2020 verstoken van cruciale informatie. Dokter Yen-tao Hsu in het Ho Ping ziekenhuis in hoofdstad Taipei hoorde van de epidemie via de tv. Hij is longinfectiespecialist en behandelde in 2003 honderden sars-patiënten. “De enige informatie stond op de website van de WHO”, vertelt hij mij door de telefoon. “Een analyse van de symptomen was er niet. Een diagnose stellen was dus onmogelijk.”

Universeel recht op gezondheid

Tot dusver is de EU er niet in geslaagd het tij te keren binnen de WHO, al dringen belangengroepen van medici wereldwijd hier op aan. Zij leggen nadruk op de kerntaak van de WHO: opkomen voor het universele recht op gezondheid. Dus ook voor Taiwanezen. Ze wijzen ook op de urgentie van tijdige uitwisseling van medische gegevens. “Direct handelen na het uitbreken van een epidemie is essentieel. Als we meteen hadden geweten hoe besmettelijk corona was, hadden we patiënten niet bij elkaar gelegd”, zegt dokter Hsu.

Taiwan heeft sindsdien belangrijke lessen geleerd en eigen maatregelen genomen. De pandemie is er in eerste instantie ingedamd, dankzij direct efficiënt ingrijpen. Men is er inmiddels volledig berekend op het uitbreken van epidemieën. Het ziekenhuis in Taipei heeft hele verdiepingen ingericht voor quarantaine met de modernste technische snufjes, zoals een speciale ontsmettings-cel en een afdeling waar door kunstmatige onderdruk schadelijke bacteriën uit de lucht worden gefilterd. Coronabesmettingen zijn tot dusver beperkt gebleven, al is Taipei wel genoodzaakt een inreisverbod te handhaven.

Peking welgezinde naties

De WHO-boycot is bovenal inconsequent. Een paar gebouwen verderop in Genève, waar 150 landen in WTO-verband vergaderen over wereldhandel, wordt Taiwan samen met de Volksrepubliek wel toegelaten als volwaardig lid (onder de cryptische benaming Chinese Taipei). Ook mag Taiwan meedoen aan de Olympische Spelen in Japan. Taiwan is bovendien lid van het samenwerkingsverband rond de Stille Oceaan, de APEC, en van de Aziatische Ontwikkelingsbank.

In het Europees Parlement zijn onlangs twee moties aanvaard om het isolement van de 24 miljoen Taiwanezen te doorbreken. De Tweede Kamer heeft al in november 2005 opgeroepen Taiwan toe te laten tot de WHO. Ook de G-7, de club van rijke landen, en de buurlanden van China, verenigd in ASEAN, steunen Taiwan. Het mag niet baten. Steeds weer stuit het Westerse blok op tegenstand van Peking welgezinde naties. Begin deze week besloot de WHO de kwestie van Taiwanese toelating niet te agenderen.

Lees ook:

Taiwan, de beste leerling van de coronaklas, blijkt toch besmet

Taiwan kampt met een opleving van het aantal coronagevallen. Met man en macht wordt geprobeerd het eiland weer virusvrij te krijgen.

Westerse leiders zijn te koppig om te leren van de Aziatische corona-aanpak

De aanpak van corona in Azië en Australië is veel effectiever, maar westerse leiders doen er smalend over, schrijft Naomi O’Leary, Europees verslaggever bij The Irish Times.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden