Opinie

Laat Sint-Maarten niet de dupe worden van wanbestuur

Koning Willem-Alexander praat met bewoners over de beleving van orkaan Irma tijdens een bezoek aan het getroffen eiland Saba in september. Beeld ANP

Moet Nederland ingrijpen op Sint-Maarten?, luidde onlangs de vraag van Monic Slingerland, chef van de redactie opinie van Trouw. Ja, vinden de meeste lezers. En had dat misschien al veel eerder moeten doen.

Basisvoorwaarden regelen

Mooie vraag op 11 november, Sint-Maarten. Het kinderfeest van het delen. Of de Nederlandse regering dient in te grijpen op Sint-Maarten, waar de wederopbouw wordt tegengehouden door een politieke impasse. Waar burgers en vooral honderden kinderen de dupe van zijn. Omdat ze niet naar school kunnen. Voor mij ligt daar gelijk een duidelijk antwoord: absoluut ingrijpen om de basisvoorwaarden te kunnen regelen. Onderwijs, huisvesting. En het de regering daar vervolgens zelf laten regelen. Uiteindelijk is zij verantwoordelijk.

Carina van Hooft-Lodder, Zaltbommel

Preventief

De vraag is volgens mij niet of Nederland in moet grijpen. De vraag is waarom Nederland niet veel eerder heeft opgetreden tegen het wanbestuur en de corruptie op deze voormalige kolonie. Het moet toch al veel eerder opgevallen zijn dat er op dat eiland zaken niet helemaal in orde waren? En er is geen beter optreden dan preventief optreden. Men had bepaalde zaken beter in de kiem kunnen smoren in plaats van deze aan te zien tot een natuurramp voorbijkwam. Daar heeft de plaatselijke bevolking nu dubbel onder te lijden.

Willem Vizee, Tiel

Bevoogding en wantrouwen

Ingrijpen op Sint-Maarten lijkt mij onnodig en onwenselijk. Als er al een slecht bestuur is op dat eiland, dan had Nederland al veel eerder in moeten grijpen. Corruptie was er lange tijd en is niets nieuws. Nu, na de orkaan Irma, de kans aangrijpen om orde op zaken te stellen, getuigt van slecht bestuur. Wat een koude drukte om een half miljard euro's. En dat van een land met miljardairs. Je zou hiervan het schaamrood op de kaken krijgen. De hulp is gestoeld op bevoogding en wantrouwen voor een stukje Nederland met een koloniaal verleden. Nederland heeft jarenlang miljarden guldens en euro's ontwikkelingshulp, zonder restricties, geschonken aan dubieuze regeringen met een dictator. Nee, Nederland, laat dat opgestoken vingertje maar snel zakken en help Sint-Maarten belangeloos uit de barre nood.

Leo van der Lans, Oldebroek

Gezamenlijke geschiedenis

Ja, Nederland moet ingrijpen. Juist omdat Nederland een gezamenlijke geschiedenis heeft met Sint-Maarten is Nederland het aan de bevolking van Sint-Maarten (en aan de eigen bevolking) verplicht ervoor te zorgen dat het beschikbaar gestelde geld volledig besteed wordt aan de wederopbouw van het eiland, en niet in de zakken van de onwillige bestuurders terechtkomt. Als dit tot vertraging leidt is dat triest, maar daar zijn die bestuurders verantwoordelijk voor, en niet Nederland.

Hans de Bruijn, Hoorn

Geen verkiezingen

Sint-Maarten was de bevlogen idealist die de helft van zijn mantel met zijn wapen afsneed om de behoeftigen te verwarmen. Dat nu moeten wij als Nederland zeker ook doen op dit zwaar getroffen eiland. Maar thans verkiezingen met alle duur betaalde franje, neen, dat is het laatste wat eilandbewoners wensen. Sint-Maarten had zeker zijn zwaard geheven tegen de corrupte politiek op dit schitterende eiland.

David Vriesendorp, Den Haag

Lees ook:
Met zomaar nieuwe huizen komt Sint-Maarten er niet
Nederland laat premier Sint-Maarten struikelen
In Nederland is geen hulp voor Sint-Maartenaren zonder huis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden