null Beeld
Beeld

CommentaarCoronaregels

Laat ook het kabinet mildheid tonen

Mildheid en genade. Het was een bijzonder pleidooi van premier Rutte in het debat over de corona-aanpak, waarin vooral de bruiloft en daarmee de positie van minister Grapperhaus ter discussie stond. “Er is mildheid in Nederland, er is genade in ­Nederland”, aldus de premier, die het Grapperhaus ook gunde omdat die het verdiende. In de Tweede Kamer ondervond hij enig begrip, maar vooral weerstand. Het was Rutte zelf die de minister van justitie en veiligheid in maart naar voren schoof als het harde, strenge ­gezicht van het coronabeleid, een rol die hij met verve vervulde.

Ondanks de motie van afkeuring (die net geen meerderheid kreeg) waarmee Ferd Grapperhaus diep in de nacht het parlement verliet, heeft de Tweede Kamer zich toch mild getoond. De deuk in het gezag van de ­minister is groot. Grapperhaus beloofde hard te werken aan het ‘uitdeuken’, maar de blikschade en de krassen blijven nog lang zichtbaar. Dat zal het kabinet hinderen in de verdere aanpak van het virus.

De Tweede Kamer verwachtte op haar beurt mildheid van het kabinet. De strafaantekening die burgers krijgen bij een coronaboete moet van tafel, een wens die de Kamer donderdag nogmaals bevestigde. Is dit nu een ruil geweest, een koehandel: als de minister zich ‘normaal’ mag gedragen op zijn huwelijksdag, zetten we ook een streep door coronaboetes? Dat zou een verkeerd signaal zijn en niet rechtsstatelijk bovendien. Maar de beweging was al eerder gaande: de Tweede Kamer drong er in mei op aan om af te zien van zo’n justitiële aantekening – het oude strafblad – bij een coronaboete. Ook de Raad van State had kritiek. Het kabinet voerde tot nu toe die wens van de Kamer niet uit, maar daar komt hopelijk nu verandering in.

Platte ruilhandel

Mildheid en genade, het zijn begrippen met een haast religieuze betekenis, vooral het woord genade. Woorden die zich niet verdragen met platte ruilhandel, het verlenen van genade is niet per definitie rechtvaardig. Het is ook niet iets wat je kunt verdienen, zoals Rutte suggereerde.

Wat de premier hopelijk wel beseft, is dat zijn kabinet mildheid en genade zelf niet altijd heeft laten prevaleren, tegenover mensen die zich in een veel mindere positie bevinden dan zijn eigen minister. Het geschrapte genade-oordeel voor asielzoekers, de aanpak van mensen die fraude plegen of zelfs helemaal geen fraude plegen, de minderjarige asielzoekers in Griekenland; de mildheid en genade zijn soms ver weg.

Het lijkt vergezocht, maar als er mildheid in Nederland is, zoals de premier zei, willen burgers dat misschien ook meer van hem en zijn kabinet zien. Dat zal het draagvlak voor de aanpak van het virus en het vertrouwen zeker geen kwaad doen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden