OpinieOnderwijs

Laat mbo’er makkelijker toe tot de pabo

Het lerarentekort kan worden aangepakt door de eisen voor mbo’ers die naar de pabo willen, weer te laten vallen, betoogt Zeki Arslan, onderwijsdeskundige.

 Waar vinden wij jonge mensen die graag leraar willen worden op de basisschool?

In de grote steden hebben in 2017 818 leraren het basisonderwijs verlaten. Maar er zijn ook 448 leraren die ervoor gekozen hebben om in een van de vier grote steden te gaan werken. Toch is de positie van het basisonderwijs in die steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zorgelijk.

In 2015 is besloten eisen in te voeren voor de toelating tot de pabo voor studenten uit het mbo (en havo-leerlingen). Daarom moeten mbo-studenten voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek een toets doen. Doel was de kwaliteit van de pabo te verbeteren.

Het effect daarvan is een daling van de instroom uit het mbo naar de pabo, dit heeft het lerarentekort vergroot. Door dat tekort wordt het kwaliteitsverschil tussen de scholen onderling groter, want de ene school is voor een leraar aantrekkelijker dan de andere school. In de minder welgestelde buurten van de grote steden hebben scholen moeite om een goede leerkracht te vinden. Kinderen op deze scholen hebben recht op gelijke kansen, maar lopen nu een leerachterstand op die ze door het lerarentekort niet meer inhalen. Het lerarentekort verscherpt zo de tweedeling in het onderwijs.

Het is hard nodig om de toelatingseisen uit 2015 voor de pabo voor studenten uit het mbo te laten vallen. In de grote steden zitten namelijk veel niet-westerse jongeren op het mbo. In deze groep zijn er studenten die graag leraar willen worden. Als de toelatingseisen vervallen, draagt dat bij aan de oplossing voor het lerarentekort.

Een belangrijk voordeel is dat studenten die opgegroeid zijn in de grote steden de samenleving daar goed kennen. Na het behalen van hun diploma zullen zij ook niet zo snel verhuizen, maar eerder een baan in de grote stad zoeken.

De pabo’ s moeten in actie komen en niet alleen studenten toelaten die direct aan alle eisen voldoen, maar ook gemotiveerde studenten die bereid zijn zich in te spannen om met extra steun aan alle eisen te voldoen.

Hierdoor werk je gericht aan de instroom van gemotiveerde studenten en aan kwaliteitsverbetering. Dit is een betere keus dan leerlingen van basisscholen naar huis sturen en onbevoegden voor de klas zetten. Want daardoor wordt het kwaliteitsverlies in het onderwijs vergroot en zijn kinderen de dupe.

Lees ook:

Toekomstige pabo-studenten struikelen vooral over geschiedenis

Van de studenten die zich aanmelden voor een lerarenopleiding zakt bijna een derde voor hun toelatingsexamen geschiedenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden