Commentaar Deeltijdwerk

Laat man en vrouw evenveel in deeltijd werken

Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen deeltijdwerken. In de zorg en het onderwijs, sectoren waarin nijpende personeelstekorten zijn, werken vooral vrouwen. Laat iedere parttime-verpleegkundige of -leerkracht daarom een hele of halve dag per week meer werken, en de gaten in het rooster zijn gevuld, stelde VVD-kamerlid Judith Tielen deze week. Het klinkt als een simpele oplossing. Maar vrouwen structureel meer laten werken, dat is geen kwestie van appeltje-eitje. In Nederland niet.

In dit land is een diepgewortelde cultuur van de zorgende vrouw, die de kinderen een warm thuis biedt, die ze opvangt als ze niet naar school zijn. In dat patroon is wel iets veranderd, de afgelopen decennia. Vaders hebben nu een ‘papadag’. Maar dat er niet zoiets is als een ‘mamadag’, dat zegt genoeg.

Er spelen meer factoren mee. De lonen zijn in Nederland gemiddeld zo hoog dat het doorgaans goed te doen is, met anderhalf salaris een prima gezinsleven te leiden. Die situatie maakt het ook mogelijk uit vrije wil te kiezen voor minder werk. Bijvoorbeeld omdat er kinderen zijn, maar misschien ook omdat het werk te zwaar is om vijf dagen per week te doen. Er zijn landen waarin er drie, vier banen nodig zijn om een gezin te onderhouden. Gelukkig is dat in Nederland niet het geval. Op dagen dat er geen betaald werk is, maken veel mensen zich nuttig als vrijwilliger, als mantelzorger voor ouders, of zijn ze thuis bij hun kinderen. En die onbetaalde inzet is hard nodig in een zorgzame samenleving.

Steviger subsidie op kinderopvang

De vraag is wat precies de drijfveer is voor de VVD om aan te manen tot meer werk. Als dat is om de tekorten in zorg en onderwijs op te vangen, dan zou dat kunnen helpen. Steviger subsidie op kinderopvang kan hierbij nodig zijn. Wel komen er dan elders meer problemen in opvang van ouderen en hulpbehoevenden.

Maar als het geldgedreven is en bedoeld om de economie nog meer te laten draaien, dan is het beter om werknemers de vrijheid te laten om te kiezen hoeveel dagen ze betaald werk willen doen, hoeveel tijd ze nodig hebben om nieuwe energie op te doen en hoeveel tijd ze zelf willen invullen.

Wat wel onwenselijk is, is dat vooral vrouwen in deeltijd werken. Ze maken zichzelf en hun kinderen op deze manier kwetsbaar als het tot een echtscheiding komt. Als de overheid al wil sturen, dan zou dat moeten zijn dat mannen en vrouwen evenveel in deeltijd werken. Allebei vier dagen per week bijvoorbeeld. Ook zoons hebben ouders die ooit een keer hulpbehoevend worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden