null

OpinieTestcapaciteit

Laat huisartsen testen op corona in plaats van de GGD

Beeld Trouw

Huisartsen zouden veel sneller en makkelijker kunnen testen op corona dan de GGD’en. Schakel ze daarom in, bepleit een groep huisartsen uit Ridderkerk.

Saskia SpoorendonkMathilde WisseTialda LandsweersJan HuismanHarro den Hartog en Anne Huisman en Jos van Heest

Met enige schroom schrijven wij dit ingezonden stuk. Wie zijn wij om ons als eenvoudige huisartsen te mengen in een ingewikkeld vraagstuk? De reden om het toch te doen, is het belang van goede zorg voor de patiënten die aan ons zijn toevertrouwd.

Dagelijks komen patiënten bij ons met de boodschap dat de GGD niet bereikbaar is of pas over 2 tot 4 dagen kan testen op soms ver weg gelegen testlocaties. Ook de testresultaten laten soms langer dan nodig op zich wachten en de communicatie volgend op een uitslag is niet altijd vloeiend. De media laat ons weten dat de testcapaciteit van de GGD zijn plafond bereikt. Veel van onze patiënten en bijbehorende woonverbanden verblijven daarom noodgedwongen dagenlang in quarantaine in afwachting van een test of bijbehorend testresultaat. Momenteel verwijzen wij als huisarts patiënten met milde klachten volgens de richtlijn naar de GGD. Deze situatie gaat steeds meer wringen, omdat we zelf een snellere, goedkopere en meer patiëntvriendelijke oplossing in handen hebben.

Als we de testresultaten landelijk bekijken, blijkt ongeveer 1 procent van de geteste mensen Covid-positief. Dat houdt in dat 99 procent van de mensen een administratief intensieve, dure en tijdrovende procedure wordt aangeboden, waarbij eigenlijk geen betrokkenheid van de GGD vereist is. Deze groep mensen wordt geconfronteerd met een moeizame telefonische bereikbaarheid, een administratieve aanmeldprocedure, een wachttijd, een testlocatie op afstand en langer dan nodig onzekerheid over het testresultaat.

Huisartsen kunnen dagelijks testen

Als huisartsen zijn wij uitstekend toegerust om de testen te doen. We zijn in het algemeen goed bereikbaar en alle gegevens van de patiënt zijn reeds bij ons bekend. We kunnen dagelijks testen en onze praktijk is makkelijk en snel bereikbaar voor al onze patiënten. Het laboratorium kan onze testen snel verwerken, is onze ervaring, waardoor we meestal de volgende dag de resultaten kunnen doorbellen. Zo wordt de quarantainetijd flink verkort, worden patiënten sneller gerustgesteld en volgt enorme sociaal-economische winst.

Er zijn afgelopen week circa 200.000 testen verricht. Dat zou per huisartsenpraktijk (ruim 5000 in Nederland) neerkomen op ongeveer 8 testen per dag. Waarom de GGD opzadelen met een taak die ver boven hun mogelijkheden uitgaat? Laat de GGD zich bezig houden met hun expertise op het gebied van bron- en contactonderzoek bij de positief geteste mensen. Laten we de handen ineen slaan. Maak gebruik van de uitstekende eerste lijn die er nu is en zorg voor voldoende ondersteuning om dit mogelijk te maken.

Saskia Spoorendonk, Mathilde Wisse, Tialda Landsweers, Anne Huisman, Jan Huisman, Harro den Hartog en Jos van Heest, huisartsen te Ridderkerk.

Lees ook:

GGD op ramkoers met kabinet over testbeleid

De GGD’en keren zich tegen de teststrategie van het kabinet. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen de virusaanpak van het kabinet.

De beschikbaarheid van coronatests is nu postcoderoulette

Kijk maar eens wat de snelste optie is voor een test op corona. Marieke van der Sloot, docent in opleiding, kon terecht in Vianen, terwijl ze in Amsterdam woont. Ze pleit voortestteams die als pakketbezorgers door de wijken gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden