OpinieLokaal consumeren

Laat het geld de goede kant op rollen, lokaal

null Beeld

Kopen bij een lokale leverancier is een dubbele investering, schrijft Mark Laagewaard, algemeen directeur CrowdAboutNow.

Mark Laagewaard

Waar komt het geld terecht waarmee we onze dagelijkse aankopen doen? Met de dure boodschappen van nu is het extra pijnlijk dat grote concerns als Ahold, Unilever en Heineken afgelopen jaar recordwinsten maakten. Het geld gaat naar de aandeelhouders. Als consumenten zouden we wat vaker moeten kiezen voor lokale ondernemers, met het ongemak dat daar soms bij hoort.

Filosoof Hans Schnitzler legde in Tegenlicht-uitzending Digital Detox (januari 2022) uit dat gemak en efficiëntie – waarden die veel bedrijven tegenwoordig nastreven – frictie en ongemak uit de weg gaan. En dat betrokkenheid pas ontstaat als je ergens moeite voor doet. Precies daarin zit ook iets wat lokale, kleine ondernemers ons bieden. Grote bedrijven kunnen het snelst leveren en zijn vaak ook nog goedkoper.

Verbinding en betrokkenheid

Je aankopen doen bij die lokale ondernemer ligt daarom niet altijd voor de hand, des te meer omdat efficiëntie een grote rol speelt in ons dagelijks leven. Maar datgene wat echt meerwaarde biedt, verbinding en betrokkenheid, dat gebeurt in de tussentijd. En dat zien we terug in de lokale economie: op plekken waar de ondernemer de tijd neemt je te vertellen over de achtergrond van een product, over het maakproces, waar het vandaan komt. Op de plekken waar mensen samenkomen, onverwacht een praatje wordt gemaakt, waar je niet overgeleverd bent aan de zelfscankassa. Het zijn ondernemers die oog hebben voor hun omgeving en ook aangesproken kunnen worden.

Dat er ruimte is voor zo’n gesprek, werkt door in de verdere keten. Waar kopen de leveranciers in en met wie werken zij samen, hebben zij oog voor hun omgeving en kun je hen daar ook op aanspreken? Het zijn schakels van kleine bedrijven, die ieder op hun manier waarde toevoegen aan de maatschappij in plaats van waarde te onttrekken door het weg te laten vloeien naar een selecte groep aandeelhouders. Als consument bepaal je waar je geld aan bijdraagt en wie ervan profiteert.

De ontmaskering van de graaiflatie die wij dagelijks met onze boodschappen financieren, is een uitnodiging om eens wat vaker te kiezen voor ongemak. Door juist naar die lokale winkelier te gaan of bij een plaatselijke aanbieder te bestellen om te zien wat het je brengt. En om dan ook te bedenken dat jouw geld ook na het uitgeven ervan de goede kant op rolt.

Mark Laagewaard algemeen Directeur CrowdAboutNow

Lees ook:

De inktzwarte keerzijde van efficiëntie: oneerlijke verdeling van de ruimte en een ongezonde leefomgeving

Provincies en waterschappen spelen en cruciale rol in de duurzame inrichting van het land. In aanloop naar de verkiezingen op 15 maart presenteren auteurs een toekomstvisie. Hoogleraar Esther Turnhout pleit voor een eerlijke verdeling van de ruimte die nu mens en natuur schaadt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden