OpinieCDA

Laat het CDA voorlopig in de oppositie

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Als het CDA in de oppositie gaat, kan het zich richten op de vraag hoe je christelijke politiek in de praktijk brengt, meent ecoloog Wilbrord Braakman. Daar hoort bij: het aanpakken van de honger in de wereld en een betere omgang met de natuur.

Wilbrord Braakman

Varen naar de akkers waarop mijn vader en anderen de gewassen teelden. Er werd gezaaid, geplant, verzorgd en geoogst. Een prachtige tijd. We konden zwemmen, slootje springen, vuur maken met droog aardappelloof. Met zoveel ‘goed leven’ om mij heen dacht ik: de wereld is heel mooi, goed en prachtig geschapen. Het meest dankbaar vind ik de elementen aarde, water en lucht.

Helaas zorgt het gedrag van de mens voor verstoring – de laatste zeventig jaar opvallend wreed. De natuur wordt geteisterd door het menselijk denken in hebzucht en zogenaamde efficiëntie. De introductie na de oorlog van chemische middelen in de landbouw wisten we aanvankelijk te weren. Maar dat duurde niet lang. Het zou goed zijn als wij in denken en gedrag gezonde transities bouwen. Dat kan en gebeurt. Maar de kring van mensen die daarin actief zijn, is nog te klein.

Laat ik een paar bezorgde mensen noemen. In 1993 stelde Jos van Gennip van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, in het blad Oogst (nu Nieuwe Oogst): “Het is tijd voor een andere milieuaanpak.” En de bekende Jan Terlouw schrijft recent in RaboMagazine: “De problemen van nu zijn vele malen groter dan in de jaren zeventig en tachtig.”

Argumenten van marktnoodzaak

Ruud Lubbers nam op de Schaepmandag (9 april 2016 in Tubbergen) het woord om het belang van de encycliek van paus Franciscus Laudato Si over de zorg voor het gemeenschappelijke huis (2015) te onderstrepen.

Helaas nemen weinig opiniemakers dit ter harte. Daarom sta ik achter het voorstel van de heren Lans Bovenberg en Bas van Os om als CDA niet aan een nieuw kabinet deel te nemen (Opinie, 22 mei).

Het CDA kan zich dan ten volle bezighouden met het onderbouwen hoe we christelijke politiek – met name de universele kwaliteiten die zij draagt – in de praktijk moeten brengen. Zoals het aanpakken van de honger die nog in grote omvang aanwezig is en wordt veroorzaakt door hoe de kapitalistische landen op de markt opereren. Wat weer mede oorzaak is van geweld, moord en oorlog.

We mogen en kunnen dit niet rechtvaardigen en bagatelliseren. We mogen en kunnen niet met argumenten van marktnoodzaak de wereld asociaal beïnvloeden.

De politiek en het CDA maken zichzelf sterker wanneer zij zich meer bekwamen in natuurlijke kennis, inzichten, capaciteiten, correcte gedragingen en dat goede helpen uitvoeren.

Lees ook:

Laat Rutte IV een coalitie van alleen VVD en D66 zijn

Een nieuw kabinet heeft het CDA nodig, maar dan als constructieve oppositiepartij. In de Kamer kan het CDA beter tegenwicht bieden, wanneer denken in markt en staat tekortschiet, stellen Lans Bovenberg en Bas van Os.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden