null

OpinieGlasvezel

Laat glasvezelnetwerken samenwerken

Snel internet moet binnen afzienbare tijd voor iedere Nederlandse consument en ieder bedrijf, ook in het buitengebied, zonder gedoe beschikbaar zijn. Maar dan is keiharde concurrentie uit den boze, aldus directeur Andrew van der Haar van brancheorganisatie Fiber Carrier Association.

Andrew van der Haar

Kenners van de glasvezelsector waren niet verrast door het nieuws dat KPN onderzocht hoe het de concurrentie bij de aanleg van glasvezel kan aangaan. Onder de kop ‘KPN frustreerde aanleg glasvezel door concurrenten’ berichtte Trouw erover (1 februari ). Overal in Nederland worden de laatste twee jaar rap nieuwe glasvezelnetwerken voor snel dataverkeer aangelegd, maar niemand is gebaat bij keiharde concurrentie.

Niet ondenkbaar dat de aanleg stagneert

Nog maar enkele jaren geleden werd er nauwelijks geïnvesteerd in deze snelle verbindingen voor huishoudens. Dat is nu gelukkig anders. De exploitatie van twee op consumenten en bedrijven gerichte glasvezelnetwerken naast elkaar kan echter vrijwel nooit uit. Het aanleggen in dunbevolkte gebieden is alleen rendabel als ook nabijgelegen dichterbevolkte gebieden (kernen) door dezelfde partij worden verglaasd. Als zich in zo’n geval een concurrent meldt om alleen de kern te verglazen, ondermijnt dat het verdienmodel van de partij die alle huishoudens van glasvezel wil voorzien. Deze trekt zich dan terug. Als concurrentie op netwerkniveau wordt doorgezet, is het niet ondenkbaar dat de aanleg van glasvezel in ­Nederland weer scherp stagneert.

Gezien de ambities van het kabinet op het gebied van digitalisering en connectiviteit is er geen tijd te verliezen. Door de huidige situatie lopen veel projecten vertraging op of worden afgeblazen. Logischer is het om samenwerking te zoeken, zoals ook KPN in een aantal regio’s doet. Het is namelijk niet noodzakelijk om eigenaar van een netwerk te zijn om er geld mee te verdienen.

Concurrentie op dienstenaanbod

Op basis van het concept van ‘open netwerken’ kunnen verschillende aanbieders, bijvoorbeeld voor televisie, internet en telefonie, gebruikmaken van hetzelfde netwerk. Concurrentie vindt dan plaats op het dienstenaanbod, de voorwaarden en prijs, maar niet op beschikbaarheid van de verbinding. Die basis – de glasvezelaansluiting – moet binnen afzienbare tijd voor iedere Nederlandse consument en ieder bedrijf zonder gedoe beschikbaar zijn.

We kunnen het ons als samenleving niet permitteren dat private belangen van marktpartijen het maatschappelijk belang van goede, toekomstbestendige dataverbindingen in de weg zit. Maar daarvoor is de welwillendheid van alle actieve partijen in de sector nodig. Niemand zal het ze in dank afnemen als consumenten en bedrijven door kortzichtigheid van glasvezelverbindingen verstoken blijven. Het is tijd om verouderde denkkaders te doorbreken.

Lees ook:

KPN frustreerde aanleg glasvezel door concurrenten

KPN ziet de aanleg van snelle dataleidingen door concurrenten als groot risico. Daarom wilde het telecombedrijf zijn positie op de markt verdedigen met scherpe tegenacties.

Eindelijk fatsoenlijk internet op de boerderij

In Land van Cuijk zorgt een burgerinitiatief voor de aanleg van glasvezel. De bewoners in dit buitengebied voelden zich lang genegeerd door traditionele aanbieders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden