OpinieCorona-aanpak
Laat een burgerraad het coronavirus aanpakken
Politieke partijen durven zich niet uit te spreken over de aanpak van het coronavirus, constateert Brechtje Paardekooper. Laat een burgerraad met een gemengde samenstelling, waarin iedereen zich kan herkennen, de afwegingen maken.
Onlangs waarschuwde intensivist Diederik Gommers dat de lockdown weleens tot de zomer kon duren. En het is pas februari. Maar inmiddels zitten we met de Britse variant in de huidige golf, met de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse varianten in aantocht. Het besef groeit dat Covid nog lang onder ons zal blijven. Maar de verkiezingen zijn dichtbij. En geen van de partijen heeft nu zin om dit onderwerp aan te snijden – niet nu iedereen snakt naar uitzicht op etentjes, feestjes, winkelen en festivals.
Adviezen van het OMT bepalen ons dagelijks leven. Virologisch gezien is elk contact tussen mensen een risico. Maar contact en verbinding is juist wat ons tot mens maakt en de maatregelen, die alle aspecten van het bestaan bepalen, raken ons diep.
Er is vaker geconstateerd dat het de politiek niet lukt om in complexe vraagstukken richting te geven: te veel angst voor de kiezer. En een onderwerp als dit is misschien ook te groot. Tien jaar geleden introduceerde David van Reybrouck daarom de burgerraad: een groep burgers, geselecteerd op basis van loting, die de bevolking weerspiegelt. Ze bekijkt een vraagstuk van alle kanten, luistert naar experts en belanghebbenden en komt tot aanbevelingen. Geen vervanging van de parlementaire democratie, maar een essenti-ele aanvulling. In Duitsland en België gebeurt het al lang en met succes. In Nederland: wel op lokaal, maar nog nooit op nationaal niveau.
Perspectief schetsen en vertrouwen bouwen
Juist in de complexe problematiek rondom Covid en zijn maatschappelijke impact kan een burgerraad uitkomst brengen. Een groep mensen waarin iedereen zich kan herkennen: de demonstrante tegen de lockdown, de vader van het kwetsbare gehandicapte kind. De student, de caissière, de ondernemer, de oudere. En dan kunnen we bezien hoe we verder moeten. Met de sociale cohesie, met de jeugd die een jaar school dreigt te verliezen én een belangrijk stuk ontwikkeling. Met de dreigende faillissementen van zaken die de stad zo levendig maken. Al die vraagstukken waar de politiek nog nauwelijks over begonnen is na te denken.
Een burgerraad kan een perspectief schetsen en vertrouwen bouwen, ook vertelt ze misschien een moeilijk verhaal. Ze kan bezinning brengen in de waan van de dag die ons al een jaar domineert. Het enige dat politieke partijen hoeven te doen, is de moed opbrengen om vooraf te verklaren de aanbevelingen serieus te bekijken en, bij voorkeur, op te volgen.
Lees ook:
Burgerraad kan ‘boost’ zijn voor klimaatbeleid
Regio’s trekken momenteel het klimaatinitiatief naar zich toe. Volgende stap: geef burgers in de regio een doorslaggevende stem, betogen Roebyem Anders en Mirjam de Pagter.
Wie draagvlak wil creëren, omarmt ook de coronacritici, zelfs de complotdenkers
In een week vol nieuwe coronamaatregelen bleek dat het draagvlak voor alle gedragsregels afneemt. Hoe komt dat, en wat is eraan te doen?