De vraag van Monic

Laat dealers en rokers maar betalen voor die dure scan

Een roker in een café. Beeld Anp
Een roker in een café.Beeld Anp

Rokers moeten zelf die dure longkankerscan betalen, schrijven lezers als antwoord op de vraag van Monic Slingerland, chef van de redactie opinie van Trouw. Of beter nog, laat de tabaksindustrie bijdragen.

Redactie

Zelf betalen

Een longscan voor zware rokers zou wel beschikbaar moeten komen, maar door die mensen zelf betaald moeten worden, is mijn mening. Ikzelf ben een echt zware roker en zou het oneerlijk vinden als zo'n scan uit algemene middelen vergoed zou worden. Van de andere kant, mocht zo'n onderzoek ertoe leiden dat men er op tijd bij is, scheelt het heel veel kosten en kan de betrokken persoon blij zijn dat hem veel ellende bespaard wordt.

Lia Heeren, Tilburg

Matig gerookt

Ik vind het ook merkwaardig dat een kankeronderzoek alleen bij zware rokers zou worden gedaan, hoewel ik het kostenargument wel begrijp. Toch vind ik dat mensen die matig gerookt hebben ook onderzocht zouden moeten kunnen worden, al was het alleen maar om ze gerust te stellen dat ze niet voor niets opgehouden zijn met roken. En wat ik mis in de discussie: hoe zit het met mensen die jarenlang als kind passief hebben meegerookt met hun ouders?

Margreet Tillema, Amsterdam

Langer wachten

Zware rokers screenen heeft nogal wat gevolgen voor niet rokers. Het geeft een enorme belasting op de longartsen en apparatuur. Als je als niet-roker helaas (wellicht door het ongewild meeroken) ook bij de longarts moet zijn, krijg je te maken met een langere wachttijd, want er zijn niet ineens meer longartsen en je zult langer moeten wachten om een scan te kunnen laten maken. Het zou rokers een stimulans kunnen geven om te stoppen als er een eigen bijdrage wordt gevraagd (buiten het eigen risico) voor deze screening. Of de verplichting om eerst drie maanden rookvrij te zijn voordat je aan de screening mee kunt doen.

J.B. Keersemaker-Maene, Vlissingen

Accijns

Alleen de zware rokers in aanmerking laten komen voor een longscan kan op problemen stuiten. Maar als al deze scans worden betaald uit de accijns op tabak, heeft de zware roker al veel meer bijgedragen dan de niet-roker. Zelf rook ik niet.

Mieke van Schijndel, Sint- Oedenrode

Meegerookt

Mijn man is gestorven aan longkanker. Te laat ontdekt, een op zichzelf operabele tumor maar met één uitzaaiing en dus kansloos. Niet gerookt, gezond geleefd, veel bewogen. Wél jaren lang meegerookt in zijn werkomgeving waar door bijna iedereen zwaar werd gerookt. De longarts noemde dit een waarschijnlijke oorzaak van zijn ziekte. En híj zou niet in aanmerking gekomen zijn voor dit onderzoek, waardoor hij een veel betere overlevingskans had gehad?

Oneerlijk.

Wil van Maris, Haarlem

Dealer gaat vrijuit

De vraag moet niet zijn wie wordt gescreend, maar wie er betaalt? Roken is een verslaving en de dealer gaat nu vrijuit. De rekening voor alle screening en behandeling van longaandoeningen moet aan de tabaksindustrie worden gepresenteerd. Dan komen ze er nog genadig vanaf, aangezien veel meer ziekten en aandoeningen door het (mee-)roken van tabak worden getriggerd.

Nelleke Moot, Amersfoort

Lees hier meer vragen van Monic, en antwoorden van de lezers

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden