OpinieMbo

Laat de school de mbo-stage begeleiden, dan kan er meer

null Beeld

Er is iets te doen aan het dreigende tekort aan stageplaatsen voor mbo-studenten. Laat niet het bedrijf, maar de school de stage begeleiden, stelt Jet Idskes, lezeres te Middelburg, voor.

Jet Idskes

In het mbo dreigt dit schooljaar een tekort van 21.000 stageplaatsen. Maar is het een tekort aan werk, of een tekort aan creativiteit? Tijdens stageperiodes lopen beginnende beroepsbeoefenaars mee met ervaren mensen. Om ervoor te zorgen dat de student ook echt leert tijdens de stage, mag er alleen stage worden gelopen bij een erkend leerbedrijf. Dat moet de begeleiding van de student op zich kunnen nemen. En bij die begeleiding lijkt de schoen te wringen.

De grootste tekorten dreigen in sectoren waar nu misschien wel werk is, maar werk waar een stagiair niet inzetbaar voor is. Die moet immers op de werkplek begeleid worden. Dat kost tijd en geld, en kan bijten met de anderhalvemeterregel.

Beveiliging: er is maar een beperkt aantal bedrijven erkend als leerbedrijf en met het afgelasten van evenementen zijn de stageplaatsen verdwenen. Zorg: niet te veel mensen om dat bed. Welzijn: met groepen is anderhalve meter afstand niet te waarborgen en een stagiair op de groep betekent geen plaats voor een bewoner.

Duizenden thuiswerkers krijgen de digitale tools, nodig voor het thuiswerken, niet geïnstalleerd. Iets wat een student ICT meestal eenvoudig op kan lossen, maar begeleiding vanuit zíjn thuiswerkplek is lastig te realiseren.

Stageplaatsen zoals we die kenden zijn daarmee in de afgelopen maanden als sneeuw voor de zon verdwenen. Nu een nieuwe lichting studenten op zoek moet naar die werkervaringsplaatsen, ontstaat er een probleem.

Maar is dat probleem niet op te lossen met een beetje creativiteit? Neem het domein ‘orde en veiligheid’. Beveiliging dus. Volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is er in deze sector een tekort van 2474 stages en 205 leerbanen. Maar er is wel werk: veel winkeliers zouden graag een handhaver bij de deur hebben, veel gemeentes zetten corona-coaches in om winkelend publiek in goede banen te leiden. Werk dat nu niet geschikt is als stageplaats; er is geen begeleiding vanuit een bedrijf en de individuele winkelier wordt ook niet meteen een erkend stagebedrijf.

Is het geen idee om dit anders aan te pakken? Door ook die begeleiding wat meer op afstand te laten plaatsvinden? Door los te laten dat dit door het bedrijf moet? Laat de school begeleiden. De docent als werkplekbegeleider; het vereist logistieke aanpassingen van de opleidingen, maar kan ook winst opleveren. Directe winst voor de student die zijn opleiding binnen de gestelde tijd kan voltooien. Indirecte winst doordat de docent dichter op de beroepspraktijk staat.

Het vereist een aanpassing in denken over begeleiding en de scholen en SBB moeten het willen. Maar het kan wél.

Lees ook:

‘Het plaatsen van mbo-stagiairs is geen oplossing tegen stagediscriminatie’

Stagediscriminatie moet worden aangepakt, vinden ook verenigingen in het mbo. Maar een plan van D66 om scholen verantwoordelijk te maken voor de plaatsing van de studenten, wordt niet bepaald toegejuicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden