OpinieOverheidsfinanciën

Laat de nieuwe generatie niet het kind van de rekening worden

Wees zo moedig om in eigen vlees te snijden in plaats van te strooien met geleende miljarden. Door de moeilijke keuzes te vermijden zet de regering opnieuw jongeren  in de kou, menen Rick Oudshoorn en Hilde Wendel, voorzitter en aankomend voorzitter van de JOVD.

Tijdens de bijzondere editie van Prinsjesdag werden de plannen van de regering voor het aankomende jaar bekendgemaakt. In de Troonrede werd uitgebreid stilgestaan bij de positie van jongeren. De JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, is verheugd dat ook in tijden van crisis de blik op de toekomst is gericht.

Opvallend in de Troonrede was wel dat er naast het geluid van crisis ook gestrooid werd met geleende miljarden euro’s. Voor nu zorgen deze investeringen voor blije gezichten, maar ooit moeten deze geleende miljarden terugbetaald worden. De JOVD vindt het uiterst wrang dat het kabinet zich eerst zo uitspreekt voor de positie van jongeren en ze vervolgens in de toekomst wel een flinke rekening onder de neus drukt.

Het kabinet heeft aangekondigd de coronacrisis het hoofd te willen bieden door middel van investeringen in de economie. Komend jaar nemen de overheidsuitgaven dan ook toe met meer dan 10 procent. Dit resulteert in een ongelooflijke stijging van de overheidsschuld. Van bijna 50 procent van het bbp in 2019, naar boven de 60 procent in 2021. Dat is ruim meer dan de helft van het totale geld dat we in Nederland verdienen.

Snijd eens in eigen vlees

Deze manier van crisisaanpak en het omgaan met overheidsfinanciën staan haaks op de crisisaanpak in de eerste kabinetten-Rutte. Premier Rutte riep toen dat het huishoudboekje van de overheid op orde moest komen en dat dit doel behaald moest worden door te snijden in eigen vlees en toe te werken naar een kleinere overheid.

Maar, zoals de bovenstaande cijfers al illustreren, de overheid schiet uit haar voegen. De JOVD heeft begrip voor de keuze van de regering om nu de economie te stimuleren en bedrijven die op omvallen staan te helpen. Echter, om dan in de Troonrede miljardeninvesteringen aan te kondigen in tal van sectoren is op termijn vragen om moeilijkheden.

Deze miljardeninvesteringen zijn een duidelijk voorbeeld van korte- termijndenken. Het land zit in een crisis, de verkiezingen komen eraan en geld lenen is nog nooit zo goedkoop geweest. Deze factoren zijn stuk voor stuk tijdelijk en staan het langetermijndenken in de politiek in de weg.

De regering lijkt hierdoor nu niet de moeilijke keuzes te kunnen en willen maken. De keuze om overheidsuitgaven te vergroten en de overheidsschuld te doen toenemen gaat misschien een leuk verkiezingsresultaat opleveren, maar de jongeren die nog zo belangrijk waren in de Troonrede gaan de pijn in de toekomst voelen. In de toekomst moet dat geleende geld namelijk worden terugbetaald en moet de overheidsbegroting weer in evenwicht worden gebracht.

Jongeren worden opnieuw in de kou gezet

De huidige generatie jongeren, die is begonnen met studeren in een economische crisis, wordt door het waarschijnlijk afschaffen van het leenstelsel gekroond tot de schuldengeneratie. Deze jongeren die door de coronacrisis aan het begin van hun loopbaan moeilijk aan een huis of aan een baan kunnen komen worden opnieuw in de kou gezet.

De JOVD roept de regering op om de moeilijke keuzes niet langer voor zich uit te schuiven. De regering moet de belangen van jongeren écht gaan dienen door hun een huishoudboekje te overhandigen dat op orde is.

De JOVD vindt dat er kritisch gekeken moet worden naar de gekozen investeringen. De regering moet daarom in deze lastige tijden bezuinigen of ervoor kiezen de investeringen uit te stellen naar betere tijden. Denk hierbij aan het spreiden van de hoge klimaatkosten en nu te focussen op innovatie of het grote investeringsfonds pas te implementeren als het echt kan worden gefinancierd.

Door de moeilijke keuzes nu te maken worden de jongeren pas echt beloond en worden zij in de toekomst niet het kind van de rekening.

Lees ook:

Hoe het politieke debat verdween in de coronacratie

Nu Nederland getroffen wordt door de tweede golf van de coronacrisis, is het raadzaam om terug te blikken op het politieke debat tijdens de eerste golf. Met de parlementaire controle was het niet best gesteld, concludeert Lex Oomkes.

Drie vooraanstaande economen bekritiseren nieuw investeringsfonds van Wiebes en Hoekstra

Het maken van een apart potje met geld voor overheidsinvesteringen is geen goed idee, vinden economen. De politiek moet keuzes maken.

Wopke, Wiebes en Wouter laten het geld rollen, maar hoe ver kun je daarmee gaan?

Dinsdag is in de begroting te lezen dat het kabinet veel geld uitgeeft. Prima, vinden economen, maar over het nieuwe investeringsfonds zijn zij kritisch. ‘Ga regeren.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden