Laat de manie rond mondkapjes de aandacht niet afleiden van effectievere maatregelen

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Nederland leek deze week wel aan mondkapjesmanie te lijden, en dat is geen goed teken. De overgrote focus op dit stukje stof leidt af van de maatregelen die veel beter helpen tegen het virus, en van de tanende discipline onder Nederlanders zich daar aan te houden.

Wel of geen mondkapje, het lijkt wel of iedereen partij móet kiezen. Op sociale media en in diverse actiegroepen bestookt men elkaar met voors en tegens. Het kabinet koos in al dit tumult deze week voor vasthouden aan de al veel eerder ingezette lijn. Het opleggen van een landelijke mondkapjesplicht heeft te weinig effect volgens experts. Het voorkomt nauwelijks extra besmettingen, terwijl de maatregel wel drastisch ingrijpt op de persoonlijke levenssfeer. Juridisch is zo’n plicht dus ook lastig te verdedigen. Het kabinet laat het nu aan de regio’s om een eigen beslissing te nemen. Amsterdam en Rotterdam namen al het voortouw met zo’n lokale plicht op drukke plekken.

Lokale plicht kan verwarrend werken

Hoe begrijpelijk ook dat burgemeesters ervoor kiezen, het kan verwarrend werken voor de burgers. Om die verwarring nog iets groter te maken, stuurde minister De Jonge van volksgezondheid er donderdag nog een brief achteraan. Het Outbreak Management Team kan het lopende advies weer heroverwegen, als het aantal besmetting alsnog oploopt.

Toch mag niet vergeten worden dat andere maatregelen, zoals afstand houden, drukte vermijden en flink handen wassen veel meer helpen tegen verspreiding van het virus, zoals ook in maart en april is bewezen. De aandacht voor deze – veel effectievere – maatregelen mag niet verslappen. Zeker nu het virus zich weer wat vaker verspreidt in besloten kring of binnen families, waar een mondkapjesplicht sowieso niets zal uitmaken. Afstand houden, met minder mensen bijeenkomen, liefst in de buitenlucht, dat helpt allemaal wel tegen verspreiding van het virus.

Voor kwetsbare mensen die uit angst voor besmetting voornamelijk thuiszitten, is het letterlijk van levensbelang dat de meerderheid van gezonde, vakantievierende burgers zich aan deze maatregelen blijft houden. En dat mensen met klachten, ook de hele lichte, zich meteen laten testen en de bijbehorende quarantaine in acht nemen.

Uiteraard staat het iedereen vrij om zich daarbij ook nog te wapenen met een mondkapje, bijvoorbeeld tijdens het winkelen. Dat kan hopelijk ook een signaal afgeven: houd afstand, kom niet te dichtbij. Of de burgemeester zo’n mondkapje nu voorschrijft of niet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden