De vraag van Monic

Laat de Citotoets én de docent meebepalen over het schooladvies

Basisschoolleerlingen buigen zich over de Cito-toets. Beeld anp
Basisschoolleerlingen buigen zich over de Cito-toets.Beeld anp

Wie weet het beter, de Citotoets of de docent, vroeg Monic Slingerland onlangs. Laat het advies aan leerlingen toch vooral een combinatie zijn, aldus veel lezers.

Monic Slingerland

Ondersteunend

In oude tijden was ik verantwoordelijk voor de toelating van de eersteklassers op onze breder wordende scholengemeenschap. Wij vertrouwden daarbij op het advies van de basisschool. Als test en advies teveel verschilden, gingen wij in gesprek met de school. Zo konden we bij de 'twijfelgevallen' toch een verantwoorde beslissing nemen. En ja, het meisje met score 525 en een havo-advies, heeft in vijf jaar haar diploma behaald. En ja, de volstrekt ongemotiveerde jongen met 547 en advies beroepsonderwijs is een gelukkige en bekwame automonteur geworden. Kortom: vertrouw op de basisschool en be-schouw de test als een ondersteunend gegeven.

Ruud Poortier Rijswijk

Volgsysteem

Ik ben de kleuterjuf van onze zoon nog altijd dankbaar als ik iets over de Citotoets lees. Zoonlief zat net een week op school toen juf tegen me zei: "Nou, morgen gaan we de Citotoets doen." Ik was stomverbaasd, want ik had de eindtoets in m'n hoofd en vroeg me af wat een kind van vier allemaal moet weten. Juf zag mijn verbazing en stelde me gerust. De Citotoets is een volgtoets, waarmee de vorderingen van een kind geregistreerd kunnen worden. En de eindtoets is de allerlaatste toets van dit systeem. Ik vind dat de eindtoets net zo ongemerkt als de andere toetsen van het volgsysteem afgenomen zou moeten worden. Geen opgeklopt gedoe, gewoon een laatste momentopname, die de keuze voor vervolgonderwijs kan ondersteunen.

Anja Kuiken Warnsveld

Te vroege selectie

Wat moet de doorslag geven, het gekleurde advies van de leraar die alle omstandigheden meeweegt of de objectieve eindtoets die een smaldeel meet van waar ons onderwijs om draait? De verkeerde vraag voor een evident probleem. Als het om kansengelijkheid draait, gaat het niet om wat eerst moet, of wat doorslaggevend dient te zijn. Het gaat om het belabberde moment van vroege selectie op 11/12-jarige leeftijd. Eind 2018 publiceerde Unicef een rapport, waarin 41 rijke landen met elkaar worden vergeleken als het gaat om kansengelijkheid in het onderwijs. Nederland scoort een behoorlijke 10de plek bij de voorschoolse leeftijd, is de beste van de klas als het gaat om de basisschoolleeftijd en bungelt onderaan zodra kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Wanneer en hoe stoppen we met onze premature selectie? Dat is de vraag.

Jan van de Ven Venray

Handig, niet doorslaggevend

Een Citotoets meet slechts een deel van het cognitief vermogen. Zoveel belangrijker zijn de competenties van leerlingen, zeker als men zich richt op het vervolg waar men naartoe werkt: het mbo, hbo of wo. Hoe goed kan een leerling plannen en organiseren, een verslag met kop en staart schrijven, samenwerken en reflecteren op zichzelf? Een leerling met een Cito-advies vmbo tl die bovenstaande competenties beheerst kan misschien toch de havo halen. Iemand met een Cito havo-advies die geen van deze competenties beheerst haalt het zeer waarschijnlijk niet. De Cito is handig maar verre van doorslaggevend.

Pim van Tol Heemskerk

Lees ook:

De Citotoets is niet meer nuttig

De eindtoets hoort in het rijtje van de videorecorder en walkman: ooit nuttig, nu niet meer, vindt docent Pieter Abrahams.

PO-Raad wil eindtoets op de schop

De eindtoets voor de basisschool moet terug naar februari en weer zwaarder gaan wegen bij het schooladvies, vindt de PO-Raad. Dat moet voorkomen dat ouders aan het eind van het jaar het advies voor hun kind proberen op te krikken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden