OpinieRacisme

Laat de angst niet regeren... demonstreer!

Natuurlijk beseffen demonstranten in deze tijd de waarde van anderhalve meter afstand. Ze komen op voor mensen die de corona-tijd misschien wel overleven maar daarna nog steeds achtergesteld zijn en in angst leven, schrijft rechtenstudente Laira Grammatikopoulou.

Ooit vertelde singer-songwriter en burgerrechtenactiviste Nina Simone wat ‘vrij’ zijn voor haar inhield: “Het is een gevoel. Het is gewoon een gevoel. Ik zal je vertellen wat vrijheid voor mij betekent... Geen angst! En ik bedoel helemaal geen angst. Als ik dat maar de helft van mijn leven zou kunnen hebben, geen angst!”

Vrijheid is kunnen leven zonder angst. Vanwege het coronavirus hebben we gekozen om onze vrijheid te beperken om onszelf, onze geliefden en onze maatschappij te beschermen tegen een dodelijk virus. We willen overleven om daarna in vrijheid verder te kunnen leven. Om zonder deze constante angst te kunnen leven.

Toen kwam corona

Terwijl we hiermee bezig waren, kwam door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten een tweede ‘verstoring’ van onze samenleving in de vorm van protesten. Helaas werden afgelopen week de protesten tegen racisme overschaduwd door de discussie of die protesten wel verstandig of wenselijk zijn in coronatijd. Alsof mensen op een wenselijk moment moeten en kunnen wachten om voor vrijheid en alle rechten die daarmee gepaard gaan, op te komen. Alsof de keuze van demonstranten om naast elkaar te staan bij een demonstratie, gemaakt wordt vanwege een gebrek van verstand.

Ik denk dat de mensen die daar keer op keer staan, heel goed weten wat de gevaren zijn. Het is evident dat ze bekend zijn met wat er in de wereld gaande is. Het gevaar van het virus is onmogelijk iemand ontgaan. De mensen die daar staan zijn niet onverstandig. Ze maken juist de bewuste keuze om zelfs met een zeker gevaar voor eigen leven (en dat van dierbaren) samen te komen, omdat hun stemmen anders verdrinken in een zee van digitale berichten. Het is namelijk hun verstand dat ze naar de protesten leidt. Ze doen het vanwege het besef dat buiten onze gezamenlijke tijdelijke angst, onze eigen onzekerheid, voor een bepaalde groep mensen het overleven van het virus niet betekent dat ze terugkeren naar een vrij leven. Naar een leven zonder angst.

Realiteit

Ik kan ook denken: “met wat voor angst leef je in Nederland?! Ik ervaar geen angst!” Dat is mijn eigen realiteit. Maar hoe kan ik dit denken als ik de stem en de woorden hoor van de moeder van Sagid Carter, de radiomaker met Surinaamse wortels. Haar moeder had al vroeg angst voor het soort leven dat haar twee dochters zouden leiden vanwege de kleur van hun huid of hun etniciteit. Een leven waarin discriminatie een reëel obstakel is, zoals blijkt uit onderzoeken over discriminatie op de arbeidsmarkt en het onderwijs.

'Vrijheid is leven zonder angst", zei zangeres en activiste Nina Simone.Beeld AP

We kunnen als samenleving dus oordelen over de keuze van mensen om ondanks de gevaren de straat op te gaan. En zoals op twitter kunnen roepen: “We zouden het met zijn allen doen”. Ons beroepen op de geschokte en beledigde gevoelens van coronapatiënten en zorgmedewerkers, die een ontzettend zware periode achter de rug hebben gehad. Maar niemand, ook niet de demonstranten, wenst voor onze zorgmedewerkers de druk en stress die ze de afgelopen maanden hebben moeten ervaren. Ze werken nog altijd keihard en doen hun best zodat we dit virus kunnen overleven.

Geen onverschilligheid

De demonstraties zijn echter geen getuigenis van onverschilligheid tegen dit werk. De demonstranten willen juist waarde toevoegen aan dit werk, zorgen dat de vruchten van die werkzaamheden terecht komen in een vrije en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Want overleven is uiteindelijk niet alles. Wat is overleven waard, als je niet in vrijheid kan leven?

Lees ook:

Bij de demonstratie in de Bijlmer gaat het over racisme, en over niks anders

Ruim tienduizend mensen kwamen woensdag bijeen in de Amsterdamse Bijlmer om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. De controverse rondom burgemeester Halsema is er geen onderwerp van gesprek.

Halsema liet de demonstratie terecht doorgaan

“Inschatten blijft moeilijk. De autoriteiten in Amsterdam werden maandag volstrekt overvallen door de grote toeloop voor de demonstratie tegen racisme en politiegeweld.”  Het hoofdredactioneel commentaar daags na de demonstratie op de Dam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden