Opinie

Laat bedrijven investeren in schone lucht op werkplekken

Een verfspuiter aan het werk. Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom
Een verfspuiter aan het werk.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk eist talloze levens. Werkgevers, pak deze stille ramp aan, vragen Kitty Jong en Wim van Veelen van de FNV.

Kitty Jong en Wim van Veelen

De Gezondheidsraad wil extra inspanning voor betere luchtkwaliteit. De vieze lucht veroorzaakt of verergert klachten aan luchtwegen, longen, hart en bloedvaten en het leidt tot zo’n 12.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar.

Wat nog zorgwekkender is, dat tienduizenden werknemers dagelijks moeten werken in een omgevingslucht die nog eens extra vervuild is. In Europa sterven ieder jaar 100.000 werknemers voortijdig aan kanker die is ontstaan op het werk. Ja, u leest het goed, jaarlijks twee voetbalstadions vol leed en diepe ellende. Veel van die tragiek kan worden voorkomen door bijvoorbeeld fijnstof op het werk aan te pakken. Maar willen werkgevers daaraan?

Volgens de Gezondheidsraad zijn extra maatregelen nodig om de luchtverontreiniging verder terug te dringen, en die moeten strikt worden nageleefd. Klare taal. We moeten er dus snel wat aan doen, want de overheid kijkt weg en werkgevers overtreden massaal de regels. En de regels die er zijn, worden niet gehandhaafd: de Arbeidsinspectie is immers door de jaren heen praktisch wegbezuinigd. De gemiddelde kans dat je bedrijf op dit soort zaken wordt gecontroleerd is eens in de dertig jaar!

Breed probleem

Oud-voorzitter van de Gezondheidsraad Knottnerus, thans voorzitter van de groep die onderzoek doet naar werken met Chroom-6, schrijft de Stichting van de Arbeid dat het werken met deze kankerverwekkende stof een breder maatschappelijk probleem is. Voor andere zeer gevaarlijke stoffen speelt iets vergelijkbaars. Hij spreekt van een reactieve aanpak, waarbij ‘van incident naar incident wordt geschakeld’, en acht dat niet gewenst. Anders gezegd: werknemers worden blootgesteld aan veel te hoge niveaus van Chroom-6 en andere ziekmakende stoffen, en niemand bekommert zich daarover.

Die Gezondheidsraad heeft overigens een ander rapport op de plank liggen dat binnenkort verschijnt en ‘veel stof zal doen opwaaien’. Het gaat over dieselemissies op de werkplek. Dieseluitstoot vinden we in veel sectoren: vrachtwagen-, bus- en taxichauffeurs, bouwvakkers, vuilnisophalers, garagemedewerkers: honderdduizenden werkenden hebben ermee te maken. Een heuse ‘killer’ op die werkplekken.

De normeringen die in dit conceptrapport worden geadviseerd, vinden werkgevers veel te streng en onrealistisch. Ze zullen alles in het werk stellen om dit rapport in een dubieus daglicht te stellen. Want ja, zo werkt de lobby: het moet van tafel en als de wiedeweerga in de onderste la verdwijnen.

Vieze lucht

De raad schrijft dat werknemers niet verder mogen worden blootgesteld dan de ‘achtergrondconcentraties’, de concentraties in de buitenlucht. Logisch zou je denken, want die buitenlucht is al ongezond genoeg; werknemers hoeven niet nog eens extra vieze lucht te snuiven zodra ze het bedrijf inlopen.

Diesel komt normaal gesproken nog dit jaar in de Sociaal Economische Raad aan de orde. Wij hopen dat werkgevers meewerken aan een goede grenswaarde voor diesel. Zo niet, dan gaan wij ervan uit dat staatssecretaris Van Ark zelf een besluit neemt dat strookt met het advies van de Gezondheidsraad én met wat minister Wiebes als schone energieverplichtingen aan het bedrijfsleven stelt.

Nu het bedrijven voor de wind gaat hebben ze mogelijkheden genoeg om te investeren in duurzame, gezonde werkplekken. Zoals schone alternatieven die dieselheftrucks en oude generatoren vervangen. Ook pleiten wij ervoor dat ze werknemers blootstellingsgegevens meegeven bij einde dienstverband. Die moeten toch al wettelijk geregistreerd worden. De Gezondheidsraad heeft niets voor niets meermalen code rood afgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden