Opvoeding

Laat baby in buggy naar ouder kijken

null Beeld anp
Beeld anp

Als je iedereen overal op zijn mobieltje ziet kijken en ziet appen, is het niet verwonderlijk dat ook ouders achter een kinderwagen dat doen (Opvoedvraag, 21 december).

A. van Kleij

En inderdaad, zoals gezegd wordt door de deskundigen, het is beter voor de sociale ontwikkeling van het kind en voor zijn taalverwerving als ouders met hun kind praten.

Wat beslist niet helpt in dit verband is dat bij verreweg de meeste buggy's en kinderwagens de kijkrichting van het kind van de moeder af is, in plaats van naar de moeder toe. Dan is wandelen met je kind erg saai en kun je beter je mail checken.

Taalontwikkeling

Hoe belangrijk de kijkrichting van kinderwagens en buggy's is blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Dundee. Uit observatie van meer dan 2700 wandelende (overwegend) moeders bleek dat kinderen die naar de moeder kijken meer dan twee maal zoveel lachen als kinderen die in de rijrichting kijken, en ook slapen zij veel vaker in de buggy, een teken van afwezigheid van stress.

Ouders blijken twee maal zo veel te praten tegen baby's die hen aankijken als tegen baby's met wie ze geen oogcontact hebben. De taalontwikkeling gaat makkelijker als moeder en kind naar elkaar kijken en zij met hem 'in gesprek' gaat, zodat hij klanken en woorden gaat herkennen en gaat imiteren, als eerste aanzet tot praten. Ook op het vlak van veiligheid en vertrouwen is naar moeder toe kijken de betere optie.

Aandacht

Met het gezicht van moeder af zal een kind veel dingen op zich af zien komen die het nog niet kent en waar het van schrikt, terwijl het dan niet snel ter geruststelling oogcontact met moeder kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het langsrazende verkeer als moeder aan de stoeprand wacht tot ze kan oversteken.

Voor het kind is de kijkrichting van de buggy dus zeer belangrijk. En zouden ouders niet minder geneigd zijn om te appen of te bellen als ze samen met hun kind babbelen over wat ze onderweg zien?

Ik ben ervan overtuigd dat een ruimer aanbod aan buggy's met een kijkrichting naar de ouder toe zal leiden tot minder aandacht voor het mobieltje en meer voor de baby.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden