null

OpinieOnderwijs

Laat alleen leerling overgaan die rijp is voor het volgende leerjaar

Beeld Trouw

Scholen moeten niet voor de tweede keer te soepel zijn aan het eind van het schooljaar, schrijft leraar klassieke talen Johan Bel.

Het is een onderwerp waarover ik in de media nog niet veel heb gelezen, maar dat scholieren en schoolleiders overal in het land momenteel bezighoudt: wie gaan er over aan het eind van dit tweede coronajaar in het onderwijs en wie niet?

Vorig jaar waren veel scholen ­uitermate coulant. Soms mocht je als leerling zelf bepalen of je overging, soms werden de normen flink versoepeld. Er zullen maar weinig scholen zijn geweest waar alles net zo ging als het jaar ervoor.

De gevolgen daarvan waren aan het begin van dit schooljaar goed merkbaar. Veel leerlingen hadden minder geleerd dan in andere jaren en er moest behoorlijk worden bijgespijkerd.

Tot aan de kerst lukte dat aardig, waarna er opnieuw moest worden overgeschakeld op online lessen. Sinds maart is het weer wat beter, maar nog verre van ideaal, omdat het niet is toegestaan hele klassen naar school te laten komen.

Niemand gelukkig

Met de huidige situatie is niemand gelukkig. Meestal concentreer je je als docent maar op de kinderen die in je lokaal zitten en hoop je dat de andere leerlingen thuis ook nog een beetje meedoen. Wel kunnen er nu weer toetsen worden afgenomen, zodat er in ieder geval een beeld ontstaat van de schade die de afgelopen periode heeft aangericht.

Dat die schade er is, staat buiten kijf. De minister van onderwijs, Arie Slob, waarschuwde begin februari al dat er heel wat meer kinderen zullen blijven zitten. Al zei hij ook dat het mogelijk is leerlingen over te laten gaan en hen aan het begin van het nieuwe schooljaar achterstanden te laten wegwerken.

Bijspijkerprogramma’s aanbieden?

Hoe moet ik me dat dan precies voorstellen? Gaan scholen straks in september na een hele lesdag bijspijkerprogramma’s aanbieden over ­onderwerpen die eigenlijk in ­februari hadden moeten worden ­afgerond? Of beginnen we komend schooljaar met stof die nog niet ­beheerst wordt en schuiven we nieuwe stof voorlopig voor ons uit?

Mij lijkt het niet verstandig om dit schooljaar even coulant te zijn als vorig jaar. Anders dan vorig jaar, toen er amper toetsen konden worden ­afgenomen, is daar dit jaar ruimschoots gelegenheid voor en is er prima te bepalen of een leerling rijp is voor het volgende leerjaar. Daarom hoop ik dat scholen niet zullen zwichten voor de druk van ouders en leerlingen die corona aangrijpen om een overgang naar een volgende klas te eisen als de leer­resultaten daar geen aanleiding toe ­geven.

Lees ook:

Onderwijsraad: Het schooladvies in groep 8 verdwijnt, een 3- jarige brugklas voor alle leerlingen

De Onderwijsraad doet een vergaand voorstel voor latere selectie om de kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden