null Beeld
Beeld

CommentaarCoronamaatregelen

Laat alle leerlingen het schooljaar op een normale manier afsluiten

Uitgelaten eindexamenkandidaten, opgeluchte middelbare scholieren. Het schooljaar eindigt bijna als in een pre-coronajaar. Met de nadruk op bijna.

De leerlingen die volgend jaar aan een vervolgopleiding beginnen, mochten dit jaar eindexamen doen. Een ‘coronadiploma’ bleef hen bespaard. Dat eindexamen kent wel een veiligheidsmarge. De leerlingen mogen hun examens spreiden, ze krijgen een extra herkansing en hebben recht op een extra onvoldoende. Het had volgens sommigen deskundigen wel wat strenger gemogen. De eindexamenleerlingen hebben immers minder last gehad van de lockdown, want ze mochten nog naar school, zij het minder vaak. En ze hebben veel tijd gehad om te oefenen voor hun examen. Dus zo’n extra onvoldoende was misschien niet nodig.

‘Coronadiploma’ doet geen recht aan het niveau

Toch is het fijn dat deze lichting eindexamenkandidaten iets zelfverzekerder aan een vervolgopleiding of studie begint dan de leerlingen van vorig jaar. Die voelden zich soms niet serieus genomen omdat ze geen eindexamen deden. Hoewel onderwijsminister Slob blijft benadrukken dat de term ‘coronadiploma’ geen recht doet aan het niveau.

Het bijna-terug-naar-normaal geldt ook voor de rest van de middelbare scholieren. Vanaf 7 juni gaan alle leerlingen weer naar school. En dat is goed nieuws, mits iedereen zich aan de voorschriften houdt van het RIVM. Dat betekent afstand houden tot het onderwijspersoneel en twee keer per week een zelftest doen om corona-uitbraken op scholen te voorkomen.

Dat desondanks tientallen scholen zo’n heropening niet zien zitten en niet van plan zijn vlak voor de zomervakantie alles in het werk te stellen om open te gaan, valt te betreuren. Natuurlijk moeten de zorgen van docenten serieus genomen worden, maar de angst voor het virus is minder reëel nu de meeste oudere docenten gevaccineerd zijn en de dertigers hun prikken tegemoet zien.

De leerlingen snakken naar contact. Alle deskundigen – van psychologen tot jeugdzorgmedewerkers –benadrukken gedurende de hele coronacrisis dat jongeren erg veel last hebben van de lockdown.

Die paar weken school kunnen nét dat verschil maken

Dat merken ze bij de Kindertelefoon waar de klachten zijn toegenomen en de aard ervan is veranderd. In plaats van gesprekken over vriendschap of seksuele ontwikkeling, praten de hulpverleners vaker over eenzaamheid, depressie en huiselijk geweld. Iedere dag dat jongeren thuis zitten is er één te veel. Deze observaties moeten schoolbesturen in hun achterhoofd houden als ze besluiten de scholen pas na de vakantie te openen.

Die paar weken school kunnen nét dat verschil maken. Nu de terrassen vol zitten, bioscopen, winkels, en musea hun deuren openen, hebben scholieren recht op fysiek onderwijs met hun vrienden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden