Opinie

Kwestie voltooid leven is geen kwestie van religieus Nederland versus niet-religieus

null Beeld ANP
Beeld ANP

Misverstanden verstoren het debat over voltooid leven, schrijft Annemarieke van der Woude, predikant van de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek.

Annemarieke van der Woude

Voltooid leven' blijft de gemoederen bezighouden. Gespannen wachtten verklaarde voorstanders en fervente tegenstanders af wat er, na de kabinetsplannen van Schippers en Van der Steur voor een voltooid leven-wet (oktober 2016) en het initiatiefwetsvoorstel 'Toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek' van Tweede Kamerlid Dijkstra (december 2016), over 'voltooid leven' gezegd zou worden in het regeerakkoord.

Bij alle medisch-ethische onderwerpen als de abortuspil, de Nipt-test en kweekembryo's hebben de vier regeringspartijen besloten elkaar de ruimte te laten. Er worden geen grote stappen gezet. Maar er wordt ook niets teruggedraaid in bestaande wetgeving. Dat betekent dat het nieuwe kabinet geen initiatief zal nemen voor een voltooid leven-wet. Er komt eerst onderzoek naar de groep mensen om wie het gaat en naar de ruimte die de huidige euthanasiewet biedt voor hen die ondraaglijk lijden aan het bestaan.

Vervolgens togen de onderhandelaars naar hun achterban om tekst en uitleg te geven. Alexander Pechtold van D66 liet doorschemeren dat na het onderzoek Kamerlid Dijkstra haar initiatiefwet alsnog kan indienen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie benadrukte dat er geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding van eenzaamheid bij mensen in de hoge ouderdom.

Onjuiste aannames

Ook de directeur van het Humanistisch Verbond, Christa Compas, presenteerde haar versie van de paragraaf over medisch-ethische onderwerpen uit het regeerakkoord. Maar tegen haar weergave maak ik bezwaar omdat deze is gebaseerd op een drietal onjuiste aannames.

Compas stelt dat zij er begrip voor heeft dat 'een religieuze partij' 'niet achter het recht op euthanasie' kan staan. Maar dat recht bestaat helemaal niet. Waar ik ook maar een lezing verzorg over het onderwerp, van Limburg tot Groningen, blijkt dit een hardnekkig misverstand te zijn. Als ik uitleg dat onze huidige euthanasiewet gaat over het handelen van de arts en niet over het recht van de patiënt, is de verontwaardiging niet van de lucht. Compas draagt eraan bij dat dit misverstand verder verspreid wordt en dat betreur ik.

Haar teleurstelling dat dit kabinet niet zal overgaan tot wetgeving, beargumenteert zij door te stellen dat 'een burger die zijn sterven in eigen hand wil houden', nu 'belemmerd wordt door beperkende wetgeving'. Dat is onjuist. Ieder mens heeft het recht om zelf zijn leven te beëindigen, hoe verdrietig dat besluit ook is. Waar de plannen voor een nieuwe wet over gaan is de vraag of iemand die niet ziek is bij levensbeëindiging geholpen kan worden zonder dat de stervenshulpverlener, zoals nu het geval is, het risico loopt op strafvervolging.

Kort gezegd: zelfdoding is niet strafbaar, hulp bij zelfdoding is dat wel.

Compas schetst het beeld dat de waterscheiding loopt tussen religieus Nederland aan de ene kant - en dus 'tegen' - versus niet-religieus - en dus 'voor'. De werkelijkheid zit ingewikkelder in elkaar. Binnen de kerk kom ik ideologisch gemotiveerde pleitbezorgers van een voltooid leven-wet tegen; buiten de kerk kom ik mensen tegen die hun aarzelingen uiten over de richting waarin de huidige euthanasiepraktijk zich ontwikkelt.

Het is onvermijdelijk dat de manier waarop iemand zich mengt in het voltooid leven-debat gekleurd wordt door zijn of haar persoonlijke overtuiging. Maar het wordt discutabel wanneer dat leidt tot een voorstelling van zaken die niet klopt: een minderheid die een meerderheid iets zou ontzeggen waarop zij eigenlijk recht heeft, namelijk straffeloze stervenshulp.

Voor de helderheid in de discussie is het belangrijk dat dit misverstand uit de wereld wordt geholpen.

Lees meer over de kwestie voltooid leven in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden