Commentaar

Kunstensector kan creatiever zoeken naar meer geld, maar overheid moet meewerken

© ANP. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van Ed Spanjaard. Beeld
© ANP. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van Ed Spanjaard.

Cultureel ondernemerschap kan mooie dingen opleveren. Ernst Veen, die in de hoofdstad De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam als nieuwe tentoonstellingsruimten tot grote bloei bracht, is er een succesvol voorbeeld van.

Hoofdredactie

Gisteren beklaagde hij zich in Trouw dat hij ondanks dat succes toch twee ton subsidie moet inleveren op de exploitatiekosten van De Nieuwe Kerk, tien procent van de begroting. En nee, hoe succesvol hij in het genereren van sponsorgelden ook is geweest, die twee ton is niet zo maar gevonden.

Sponsoring en crowdfunding, het zijn de nieuwe toverwoorden in de kunstsector. Het valt zonder meer te prijzen dat kunstenaars en kunstinstellingen op creatieve wijze deze geldbronnen aanboren in tijden van financiële krapte. Ongetwijfeld kan de culturele sector daarin nog inventiever zijn. En de rampspoed rond de verbouwingen van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam maakt duidelijk dat de kunstsector nog veel organisatorische steken laat vallen. Maar met al die kanttekeningen blijft het de vraag of 'moeilijke' kunst niet soms toch een financieel zetje moet hebben in de vorm van subsidiegeld.

En: de overheid moet wel een beetje meewerken. Zeker het huidige kabinet heeft kunstenaars en kunstinstellingen - grootverdieners als André Rieu of Joop van den Ende Theaterproducties daargelaten - neergezet als 'losers' die gemeenschapsgeld verbrassen. Dit negatieve beeld is niet bevorderlijk voor het genereren van particulier geld, sterker nog: het kan het bedrijfsleven afschrikken.

Bovendien, als de overheid vindt dat de kunstsector meer zijn eigen broek moet ophouden, dan moet zij daarvoor ook de ruimte geven. Kenmerkend voor het wispelturige beleid is het doelloze heen en weer schuiven van overheidsgelden. Neem het orkest Holland Symfonia in Haarlem. Tien jaar geleden ontstaan uit het samenvoegen van het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Holland Symfonia begeleidt nu dansvoorstellingen en heeft een eigen concertserie, maar de huidige staatssecretaris heeft bepaald dat het orkest alleen nog balletvoorstellingen mag begeleiden. Het Nederlands Philharmonisch Orkest kan volgens de staatssecretaris de concerttaak van Holland Symfonia overnemen. En passant is er dus toch alsnog één orkest wegbezuinigd en raakt de met veel overheidsgeld gerenoveerde Haarlemse Philharmonie zijn voornaamste bespeler kwijt. Kapitaalvernietiging heet dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden